Hrstková polévka

    Můžete sdílet na:
    Sytá polévka do chladných dnů. Luštěniny je třeba předem namočit přes noc, tím se zlepší jejich trávení. Hladkou krémovou chuť dosáhneme zahuštěním Hraškou. Mahá koření polévce dodá dobrou chuť a usnadní její trávení.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    • ½ lžičky celého kmínu
    • ¼ lžičky celé bílé hořčice
    • 2 lžíce oleje
    • 1 střední očištěná cibule
    • 1 střední očištěná mrkv
    • kousek celeru
    • 1 stroužek česneku
    • ½ lžičky Mahá koření
    • 1 lžíce mleté sladké papriky
    • špetka mletého pepře
    • 1 lžičky cukru
    • 40 g nakládaných rajčat
    • 1 lžíce Hrašky na zahušťování
    • 1 l vývaru nebo vody
    • sůl
    • ocet / citrónová šťáva
    • majoránka

    Instrukce
     

    Luštěniny vaření

    • Luštěniny (fazoli, cizrnu, čočku) přes noc namočíme do studené vody.
    • Ráno vodu slijeme a luštěniny uvaříme v čisté vodě do měkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
    • Vývar z luštěnin použijeme na přípravu polévky.

    Polévka

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nakrájenou mrkev, celer a orestujeme.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme nakládaná rajčata, ocet a majoránku.

    Dohotovení

    • Do hotové polévky přidáme uvařené luštěniny a necháme ji přejít varem.

    Způsob podávání

    • Podáváme na talíři ozdobené drobně krájeným pórkem.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla
    Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Cizrna, Čočka, Fazole, Hraška, Hraška na zahušťování, Hrstková, Luštěniny, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments