Pórková pomazánka

    Můžete sdílet na:
    Blahodárné účinky pórku na naše zdraví a vynikající chuť najdeme v pórkové pomazánce.
    Našlehaný hráškový základ je jemný a spojením s dušeným pórkem vytvoří dokonalou chuť.
    Porce 5 Porcí
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hraškové máslo

    • 100 ml slunečnicového oleje
    • 2 g Mahá koření
    • špetka mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
    • sůl

    Příprava pórku

    • 50 ml oleje
    • 200 g očištěného pórku
    • sůl

    Ochucení pomazánky

    • 50 g nakládaného okurku
    • 20 g plnotučné hořčice
    • 20 g pažitky

    Instrukce
     

    Hraškové máslo

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.

    Příprava pórku

    • Pórek očistíme, oddělíme bílou a zelenou část od sebe a každou část zvlášť nakrájíme.
    • Na oleji zvolna osmahneme bílou část pórku do zlatova. Zelenou část přidáme až nakonec, protože se rychleji spálí, než část bílá.
    • Osolíme a necháme vychladnout.

    Ochucení pomazánky

    • Do vyšlehaného hraškového másla přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, nakládané okurky, hořčici, dušený pórek a vše dobře promícháme.

    Poznámky

    Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Pórek, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: