Zeleninové placičky s bylinkami

    Můžete sdílet na:
    Výhodou tohoto receptu je, že můžeme požít jakoukoli zeleninu či bylinky, které zrovna doma máme. Na jaře kopřivy, na podzim rajčata, v zimě dýni či brambory a zelí čerstvé či nakládané.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 lidé
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 300 g hlávkového zelí, může být i jiná zelenina
    • 100 g mrkve
    • petrželová nať, pažitka, kopřivy, mladý špenát
    • 250 g Hrašky na obalování
    • 10 g česneku
    • 4 g soli
    • 1 špetka majoránky
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 g Mahá koření
    • 350 ml voda dle potřeby
    • olej na smažení

    Instrukce
     

    • Zelí a mrkev nastrouháme nahrubo.
    • Přidáme Hrašku, třený česnek se solí, mletý pepř, Mahá koření a vše důkladně promícháme.
    • Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody nebo Hrašky.
    • Těsto by mělo mít konzistenci hořčice.
    • Během přípravy placiček těstíčko řídne, proto průběžně upravujeme hustotu přidáváním Hrašky.
    • Těsto klademe lžící do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova.
    • Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak papírovém ubrousku.
    • Placičky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.

    Servírování

    • Placičky podáváme s vařenými bramborami, či kaší, dresingem anebo za studena na obložený chléb.

    Poznámky

    Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Bramboráčky, Brambory, Hraška, Mahá koření, Slané, Smažení, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: