Žampiónový (hlívový) Stroganoff

    Můžete sdílet na:
    Kousky opečených žampionů podávané ve smetanové omáčce, hebké a svěží. Je to opravdová lahůdka pro milovníky jídel z hub.
    Tím, že omáčka je zahuštěná Hraškou nic neubereme na chuti, ale přidáme na výživnosti.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hlíva ústřičná

    • 600 g žampiónů (hlívy ústřičné) Lze použít i jiné houby.
    • 50 ml oleje
    • sůl

    Omáčka

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 100 g očištěné cibule
    • 40 g očištěné mrkve
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 45 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vývaru nebo vody Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem či smetanou
    • 4 g soli
    • 12 ml octa
    • 110 g sušeného sójového mléka

    Instrukce
     

    Žampión – restování

    • Žampióny nakrájíme na čtvrtky.
    • Kousky orestujeme na oleji.
    • Nakonec osolíme.
    • Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.

    Omáčka

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nakrájenou mrkev. Zvolna restujeme.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř.
    • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
    • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Vmícháme ocet a sušené sójové mléko.
    • Necháme přejít varem.
    • Vmícháme orestované žampiony.

    Poznámky

    Stroganoff podáváme obvykle s rýží.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hlíva, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Stroganoff, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: