Mřížkový koláč s makovou nádivkou
Křehký koláč se šťavnatou chutí máku a povidel, vše ozdobená elegantní mřížkou. Skvělá chuť a jemné listové těsto. Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Ingredience
Listové těsto
- 2 balíčky listového těsta
Náplň maková
- 150 g máku
- 50 g Hrašky Vanilka
- 500 ml vody
- 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje
- 100 g cukru
- 50 g sušeného sójového mléka vodu a mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka
- špetka soli
- perníkové koření podle chuti
- rum podle chuti
- 100 g povidel podle chuti
Instrukce
Příprava makové nádivky
- Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
- Nejdříve mák ochutnáme zda není hořký.
- Mák pomeleme.
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
- Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem, je třeba však počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
- Vodu s tukem přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme směs Hrašky do vroucí vody.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Podle chuti přidáme rum, povidla a perníkové koření.
- Nádivku necháme vychladnout.
Příprava koláče
- Těsto necháme rozmrznout.
- Těsto vyválíme na plát podle velikosti plechu a za pomocí válečku přeneseme na plech.
- Těsto na plechu potřeme vychladlou nádivkou.
- Druhé těsto rovněž vyválíme na plát a za pomocí rádýlka nakrájíme na pásky silné asi půl centimetru.
- Pásky za pomoci válečku přeneseme na nádivku a klademe rovnoměrně, tak abychom na povrchu vytvořili pravidelnou mřížku.
- Vkládáme do předehřáté trouby na teplotu 180°C a upečte do zlatova.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Pokud byste se rádi dozvěděli více zajímavých informací o máku, tak si určitě přečtěte tento článek.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!