Mřížkový koláč s makovou nádivkou

    Můžete sdílet na:
    Křehký koláč se šťavnatou chutí máku a povidel, vše ozdobená elegantní mřížkou. Skvělá chuť a jemné listové těsto.
    Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
    Porce 1 koláč
    Kalorií

    Ingredience
      

    Listové těsto

    • 2 balíčky listového těsta

    Náplň maková

    • 150 g máku
    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 500 ml vody
    • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje
    • 100 g cukru
    • 50 g sušeného sójového mléka vodu a mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka
    • špetka soli
    • perníkové koření podle chuti
    • rum podle chuti
    • 100 g povidel podle chuti

    Instrukce
     

    Příprava makové nádivky

    • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
    • Nejdříve mák ochutnáme zda není hořký.
    • Mák pomeleme.
    • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
    • Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem, je třeba však počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
    • Vodu s tukem přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme směs Hrašky do vroucí vody.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Podle chuti přidáme rum, povidla a perníkové koření.
    • Nádivku necháme vychladnout.

    Příprava koláče

    • Těsto necháme rozmrznout.
    • Těsto vyválíme na plát podle velikosti plechu a za pomocí válečku přeneseme na plech.
    • Těsto na plechu potřeme vychladlou nádivkou.
    • Druhé těsto rovněž vyválíme na plát a za pomocí rádýlka nakrájíme na pásky silné asi půl centimetru.
    • Pásky za pomoci válečku přeneseme na nádivku a klademe rovnoměrně, tak abychom na povrchu vytvořili pravidelnou mřížku.
    • Vkládáme do předehřáté trouby na teplotu 180°C a upečte do zlatova.

    Poznámky

    Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
    Pokud byste se rádi dozvěděli více zajímavých informací o máku, tak si určitě přečtěte tento článek.
    Klíčové slovo Hraška Vanilka, Koláč, Kynuté, Listové těsto, Mák, Pečení, Sladké, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: