Dvoubarevné kostky s mákem a borůvkou
Harmonie a bohatost chutí. V každém soustu vanilka, čokoláda, mák, a borůvka. A základ moučníku tvoří nadýchaný krém z Hrašky Vanilka. Co víc si gurmán může přát.
Ingredience
Korpus ze semínek
- 35 g tuk na vymazání formy
- 140 g slunečnicových semínek
- 30 g dyňových semínek
- 120 g rozinek
- 30 g sušených meruněk
- 30 g sušených švestek
Vanilkový krém
- 150 g Hrašky Vanilka
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
- 900 ml mléka (může být i rostlinné)
Makový krém
- 1/2 uvařeného vanilkového krému
- 30 g mletého máku
- 50 ml horkého mléka (může být i rostlinné)
- rum dle chuti
Zdobení
- borůvková či jiná marmeláda
- celý mák a kokos na posypání
- čerstvé borůvky
- mandlové lupínky
Instrukce
Korpus
- Mandle, slunečnici a sušené ovoce spaříme vroucí vodou.
- Spaření je důležité, neboť semínka i sušené ovoce zbavíme nečistoty a korpus bude chutnější.
- V mixéru nejdříve rozmixujeme semínka, pak přidáme do mixéru sušené ovoce a vše rozmixujeme.
- Pokud směs nejde rozmixovat přidáme lžíci marmelády.
- Čtverhrannou formu či pekáček vytřeme tukem a vzniklé těsto rozprostřeme na dno a po stranách formy.
- Necháme v troubě zapéci 5 minut při teplotě 160°C.
Vanilkový krém
- Vodu a olej přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme suché suroviny.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Uvařený krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem na nadýchaný krém.
- Polovinu krému vylijeme na semínkový korpus.
Makový krém
- Do druhé poloviny vanilkového krému vmícháme mák, mléko a podle chuti rum.
- Makový krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem na hladký krém.
- Vyšlehaný krém vlijeme na vanilkový krém a necháme do dalšího dne vychladnout
Dokončení
- Mák ochutnáme, zda není hořký a opražíme ho.
- Opražený mák smícháme s kokosem.
- Vychladlý krém rozkrájíme na pravidelné kostky.
- Každou kostku obalíme ve směsi opraženého máku a kokosu
- Na každou kostku dáme lžíci borůvkové marmelády, ozdobíme čerstvou borůvkou a posypeme mandlovými lupínky.
- Necháme vychladnout a podáváme.
Poznámky
Tento makový dezert můžete podávat i s jiným druhem marmelády, nebo jiným oblíbeným ovocem. Fantazii se meze nekladou.
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři: