Dvoubarevné kostky s mákem a borůvkou

    Můžete sdílet na:
    Makový dezert - bezlepku, bez vajec a vegan, dietní zákusek
    Harmonie a bohatost chutí. V každém soustu vanilka, čokoláda, mák, a borůvka. A základ moučníku tvoří nadýchaný krém z Hrašky Vanilka. Co víc si gurmán může přát.
    Calories

    Ingredience
      

    Korpus ze semínek

    • 35 g tuk na vymazání formy
    • 140 g slunečnicových semínek
    • 30 g dyňových semínek
    • 120 g rozinek
    • 30 g sušených meruněk
    • 30 g sušených švestek

    Vanilkový krém

    • 150 g Hrašky Vanilka
    • 150 g cukru
    • 1 špetka soli
    • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
    • 900 ml mléka (může být i rostlinné)

    Makový krém

    • 1/2 uvařeného vanilkového krému
    • 30 g mletého máku
    • 50 ml horkého mléka (může být i rostlinné)
    • rum dle chuti

    Zdobení

    • borůvková či jiná marmeláda
    • celý mák a kokos na posypání
    • čerstvé borůvky
    • mandlové lupínky

    Instrukce
     

    Korpus

    • Mandle, slunečnici a sušené ovoce spaříme vroucí vodou.
    • Spaření je důležité, neboť semínka i sušené ovoce zbavíme nečistoty a korpus bude chutnější.
    • V mixéru nejdříve rozmixujeme semínka, pak přidáme do mixéru sušené ovoce a vše rozmixujeme.
    • Pokud směs nejde rozmixovat přidáme lžíci marmelády.
    • Čtverhrannou formu či pekáček vytřeme tukem a vzniklé těsto rozprostřeme na dno a po stranách formy.
    • Necháme v troubě zapéci 5 minut při teplotě 160°C.

    Vanilkový krém

    • Vodu a olej přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme suché suroviny.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Uvařený krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem na nadýchaný krém.
    • Polovinu krému vylijeme na semínkový korpus.

    Makový krém

    • Do druhé poloviny vanilkového krému vmícháme mák, mléko a podle chuti rum.
    • Makový krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem na hladký krém.
    • Vyšlehaný krém vlijeme na vanilkový krém a necháme do dalšího dne vychladnout

    Dokončení

    • Mák ochutnáme, zda není hořký a opražíme ho.
    • Opražený mák smícháme s kokosem.
    • Vychladlý krém rozkrájíme na pravidelné kostky.
    • Každou kostku obalíme ve směsi opraženého máku a kokosu
    • Na každou kostku dáme lžíci borůvkové marmelády, ozdobíme čerstvou borůvkou a posypeme mandlovými lupínky.
    • Necháme vychladnout a podáváme.

    Poznámky

    Tento makový dezert můžete podávat i s jiným druhem marmelády, nebo jiným oblíbeným ovocem. Fantazii se meze nekladou.
    Klíčové slovo Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments