Maminčina zelňačka

Je mnoho receptů na zelnačku. Tento receptů je starších více než 100 let. Snoubí se tu chuť kysaného zelí, smetany, česneku, majoránky a zázvoru.
Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahuštování, Kysané zelí, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Autor: Ing Eliška Škvařilová

Ingredience

Polévka

  • 1 g Kmín celý
  • 1 g Hořčice bílá celá
  • 20 g Olej
  • 80 g Cibule očištěná
  • 30 g Mrkev
  • 7 g Česnek
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 1 g Cukr
  • 3 g Zázvor čerstvý
  • 28 g Hraška na zahuštování
  • 920 ml Vývar nebo voda
  • 8 g Sůl
  • 80 g Brambory očištěné
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Nové koření
  • 1 špetka Majoránka
  • 50 g Zelí kysané
  • 50 g Sójové mléko sušené

Instrukce

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji zvolna orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev. Zvolna restujeme do křupava.
  • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, cukr a nastrouhaný zázvor.
  • Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody, osolíme, přidáme nakrájené brambory, bobkový list a nové koření.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme majoránku, kysané zelí, sušené sójové mléko a zbytek třeného česneku.
  • Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.
  • Krátce povaříme.

Poznámky

Polévka z kysaného zelí má stálé místo na našem stole. Je snadná na přípravu a přitom výživná. Obzvláště když jí můžeme vylepšit čerstvě nasbíranými houbami nebo místo jíšky z bílé mouky použijeme na zahuštění Hrašku.
Polévka je charakteristická svojí kombinací kyselé chuti, zázvoru a majoránky.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořtice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru