Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Majonéza, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Hraškový základ na majonézu
- 150 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar
- 4 g soli
Nachucení
- 380 g okurkového láku
- 75 g hořčice
- 1 špetka cukru
Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec rozmixujeme do hladka.
Necháme vychladnout.
Dohotovení
Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, okurkový lák.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a okurkovým lákem.
Necháme odležet v chladnu.
Majonézu doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákem, cuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice