Jít zpět E-mailový odkaz
+ servings

Majonéza

Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Majonéza, Zdraví, Zdravý recept
Porce: 4 porce
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškový základ na majonézu

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar
  • 4 g soli

Nachucení

  • 380 g okurkového láku
  • 75 g hořčice
  • 1 špetka cukru

Instrukce

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec rozmixujeme do hladka.
  • Necháme vychladnout.

Dohotovení

  • Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, okurkový lák.
  • Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a okurkovým lákem.
  • Necháme odležet v chladnu.

Poznámky

Majonézu doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákemcuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!