Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec rozmixujeme do hladka.
Necháme vychladnout.
Vařené brambory
Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na kostky.
Vařená zelenina
Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem do poloměkka.
Zeleninu nakrájíme na kostky.
Mražený hrášek na chvíli ponoříme do horké vody či polévky.
Dohotovení
Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
Nakládané okurky nakrájíme na malé kostky.
Do vychladl to hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, nakládané okurky. , zeleninu, brambory a nakrájenou petrželovou nať.
Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.
Poznámky
Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.Například s obalovaným květákem, cuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!