Mini frgálky
Kdo by neměl rád frgály? Pro valašský frgál je typické, že na jeden koláč se používá jen jeden druh náplně a té by mělo být opravdu hodně.Náplně do frgálů jsou většinou sladké. Mezi nejpopulárnější nádivky patří maková, tvarohová, povidlová a hruškovál. Dalšími tradičními náplněmi jsou švestková, jablečná, borůvková, meruňková, ořechová, ale i zelná, mrkvová a kedlubnová.
Ingredience
Těsto na frgálky
- 1 balíček sušeného droždí nebo 1 balíček čerstvého
- 80 g krupicového cukru
- 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
- 50 g sušeného sójového mléka
- 300 g hrubé mouky
- 300 g celozrnné mouky
- 10 g Hrašky Vanilka
- 2 g soli
- citronová kůra z bio citronu
- 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
Náplň maková
- 150 g mletého máku
- 50 g Hrašky Vanilka
- 100 g cukru
- 500 g vody nebo mléka
- 50 g sušeného sójového mléka vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
- 50 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
- špetka soli
- perníkové koření
- 50 g pikantní marmelády (meruˇkové, višňové. rybízové)
- 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa
Náplň ořechová
- 120 g ořechů
- 50 g cukru
- 70 ml vody nebo mléka
Náplň jablečná
- 500 g jablek
- 50 g rozinek
- skořice
Náplň tvarohová
- 250 g tvarohu
- 100 g cukru
- 10 g vanilkového pudingu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- kůra z bio citronu
Drobenka
- 100 g hladké mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 120 g změklého másla nebo kokosového oleje bez vůně
- 120 g moučkového cukru
Polití frgálků po upečení
- 100 g másla nebo kokosového oleje bez vůně
- 50 – 100 ml rumu
- 2 lžíce mletého cukru
- vanilkový extrakt
Instrukce
Pracovní postup
- Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
- Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto o něco řidší, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost, než mouka bílá a těsto během kynutí ještě houstne.
- Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, ze kterých vytvarujeme kulaté bochánky. Ty klademe na vymazaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.
- Můžeme postupovat také tak, že vykynuté těsto vyválíme na plát o síle 1 cm. Kulatou formičkou přiměřené velikosti vypichujeme placky, které přeneseme na vymazaný plech. Pokud nemáme formičku na vypichování, použijeme sklenici s ostrou hranou, kterou napřed namočíme do misky s moukou.
- Dnem skleničky či jiným vhodným předmětem vytlačíme uprostřed bochánku důlek, který naplníme náplní. Okraje frgálku necháme vyšší, aby náplň nevytékala.
- Jednotlivé nádivky naplníme do cukrářských sáčků a vyplníme důlky frgálků. Za pomoci cukrářských sáčků nám to půjde rychleji.
- Vrstva nádivky by měla být vyšší,než je vrstva těsta.
- Hotové frgálky dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 8 minut, podle velikostí koláčů.
- Okraje upečených frgálků potřeme vlažným mlékem s rozpuštěným máslem.
- Koláče necháme 15 minut vychladnout a pak je důkladně pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.
Příprava nádivek
Náplň maková
- Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka, tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
- Mák nejprve ochutnáme a pak pomeleme.
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
- Vodu s tukem přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
- Nádivku necháme vychladnout.
Náplň povidlová
- Všechny ingredience smícháme dohromady. Jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.
Náplň ořechová
- Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.
Náplň jablečná
- Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.
Náplň tvarohová
- Na náplň použijeme tvaroh balený nikoli z vaničky, ten je příliš řídký. Všechny suroviny smícháme dohromady.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!