Mini frgálky

    Můžete sdílet na:
    Kdo by neměl rád frgály?
    Pro valašský frgál je typické, že na jeden koláč se používá jen jeden druh náplně a té by mělo být opravdu hodně.
    Náplně do frgálů jsou většinou sladké. Mezi nejpopulárnější nádivky patří maková, tvarohová, povidlová a hruškovál. Dalšími tradičními náplněmi jsou švestková, jablečná, borůvková, meruňková, ořechová, ale i zelná, mrkvová a kedlubnová.
    Porce 0
    Kalorií

    Ingredience
      

    Těsto na frgálky

    • 1 balíček sušeného droždí nebo 1 balíček čerstvého
    • 80 g krupicového cukru
    • 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
    • 50 g sušeného sójového mléka
    • 300 g hrubé mouky
    • 300 g celozrnné mouky
    • 10 g Hrašky Vanilka
    • 2 g soli
    • citronová kůra z bio citronu
    • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla

    Náplň maková

    • 150 g mletého máku
    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 100 g cukru
    • 500 g vody nebo mléka
    • 50 g sušeného sójového mléka vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
    • 50 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
    • špetka soli
    • perníkové koření
    • 50 g pikantní marmelády (meruˇkové, višňové. rybízové)
    • 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa

    Náplň ořechová

    • 120 g ořechů
    • 50 g cukru
    • 70 ml vody nebo mléka

    Náplň jablečná

    • 500 g jablek
    • 50 g rozinek
    • skořice

    Náplň tvarohová

    • 250 g tvarohu
    • 100 g cukru
    • 10 g vanilkového pudingu
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 špetka kurkumy
    • 1 špetka soli
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • kůra z bio citronu

    Drobenka

    • 100 g hladké mouky
    • 100 g celozrnné mouky
    • 120 g změklého másla nebo kokosového oleje bez vůně
    • 120 g moučkového cukru

    Polití frgálků po upečení

    • 100 g másla nebo kokosového oleje bez vůně
    • 50 – 100 ml rumu
    • 2 lžíce mletého cukru
    • vanilkový extrakt

    Instrukce
     

    Pracovní postup

    • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
    • Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto o něco řidší, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost, než mouka bílá a těsto během kynutí ještě houstne.
    • Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, ze kterých vytvarujeme kulaté bochánky. Ty klademe na vymazaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.
    • Můžeme postupovat také tak, že vykynuté těsto vyválíme na plát o síle 1 cm. Kulatou formičkou přiměřené velikosti vypichujeme placky, které přeneseme na vymazaný plech. Pokud nemáme formičku na vypichování, použijeme sklenici s ostrou hranou, kterou napřed namočíme do misky s moukou.
    • Dnem skleničky či jiným vhodným předmětem vytlačíme uprostřed bochánku důlek, který naplníme náplní. Okraje frgálku necháme vyšší, aby náplň nevytékala.
    • Jednotlivé nádivky naplníme do cukrářských sáčků a vyplníme důlky frgálků. Za pomoci cukrářských sáčků nám to půjde rychleji.
    • Vrstva nádivky by měla být vyšší,než je vrstva těsta.
    • Hotové frgálky dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
    • Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 8 minut, podle velikostí koláčů.
    • Okraje upečených frgálků potřeme vlažným mlékem s rozpuštěným máslem.
    • Koláče necháme 15 minut vychladnout a pak je důkladně pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.

    Příprava nádivek

      Náplň maková

      • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka, tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
      • Mák nejprve ochutnáme a pak pomeleme.
      • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
      • Vodu s tukem přivedeme k varu.
      • Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
      • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
      • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
      • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
      • Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
      • Nádivku necháme vychladnout.

      Náplň povidlová

      • Všechny ingredience smícháme dohromady. Jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.

      Náplň ořechová

      • Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.

      Náplň jablečná

      • Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

      Náplň tvarohová

      • Na náplň použijeme tvaroh balený nikoli z vaničky, ten je příliš řídký. Všechny suroviny smícháme dohromady.

      Poznámky

      Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
       
      Klíčové slovo Hraška Vanilka, Jablka, Kynuté, Mák, Povidla, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření
      Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
      Můžete sdílet na: