Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné

Dršťková polévka z bedel či hlívy ústřičné

Ing. Eliška Škvařilová
Kdo má rád houby bude nadšený. Sytá polévka zahuštěná Hraškou je samá chuť. Když nemáme bedly, stačí k přípravě polévky hlíva ústřičná, která se dá navíc koupit po celý rok.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Hlíva ústřičná – příprava

  • 120 g bedel nebo hlívy ústřičné
  • 12 ml oleje
  • 2 g soli

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka chilli
  • 6 g mleté sladké papriky
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 900 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli
  • 1 špetka majoránky

Instrukce
 

Hlíva ústřičná – restování

  • Očištěné bedly či hlívu nakrájíme na kousky.
  • Kousky orestujeme na oleji.
  • Bedle solíme až nakonec restování, rychleji změkne.

Příprava polévky

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nastrouhanou mrkev a celer.
  • Zvolna restujeme do křupava.
  • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.

Dohotovení

  • Do hotové polévky přidáme orestované bedly nebo hlívu a necháme přejít varem.

Poznámky

  • Namísto bedel můžeme použít i jiné houby.
  • Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme ale pozor, abychom koření nespálili.
  • Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
  • Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice
Klíčové slovo Bedle, Guláš, Hlíva, Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru