Mahá proti Masoxu
aneb Mahá je opravdu mocné koření
Mahá koření je směs tří základních koření: českého kmínu, koriandru a hořčičného semínka. Neobsahuje sůl ani glutaman sodný.
Již před sametovou revolucí jsme Mahá koření doporučovali, vyrábíme ho více než 30 let.
Mahá koření je vyvážená směs koření, která dodává jídlu výbornou chuť. Podporuje činnost střev a žaludku, harmonizuje trávení, redukuje plynatost, tím přispívá k ozdravení české kuchyně.
Původ této směsi je v indické kuchyni, ale poměr a výběr koření jsme upravili dle zvyklosti českých strávníků. V Indii, když někdo onemocní, tak je mu doporučeno, aby vyměnil kuchaře, neboť kuchař neumí pracovat s kořením. Koření je takto chápáno jako základní nástroj k udržování pevného zdraví po celý život. Pravidelné používání koření při vaření je prevencí mnoha nemocí, a proto je důležitou součástí našeho života.
Charakteristika jednotlivých druhů koření
Mahá koření je připraveno ze tří základních koření: Českého kmínu, koriandru a hořčičného semínka.
Kmín
Kmín dodává svoji chuť jídlům v české kuchyni už po staletí a je využíván při léčbě různých zdravotních potíží. V Mahá koření používáme Český kmín, který je oproti klasickému jednoletému kmínu rostlina dvouletá a díky tomu obsahuje několikanásobně více silic. V roce 2008 získal tento kmín chráněné označení původu v rámci EU. Český kmín se pěstuje pouze na území ČR. Více na www.ceskykmin.cz.
Kmín se používá hlavně na plynatost, nadýmání, podporuje trávení a lepší stravitelnost jídla, dezinfikuje střeva. Působí proti nachlazení, při léčbě onemocnění dýchacích cest a napomáhá tvorbě mateřského mléka. Je to koření i léčivka.
Kmín dodává svoji chuť jídlům v české kuchyni už po staletí a je využíván při léčbě různých zdravotních potíží. V Mahá koření používáme Český kmín, který je oproti klasickému jednoletému kmínu rostlina dvouletá a díky tomu obsahuje několikanásobně více silic. V roce 2008 získal tento kmín chráněné označení původu v rámci EU. Český kmín se pěstuje pouze na území ČR. Více na www.ceskykmin.cz.
Kmín se používá hlavně na plynatost, nadýmání, podporuje trávení a lepší stravitelnost jídla, dezinfikuje střeva. Působí proti nachlazení, při léčbě onemocnění dýchacích cest a napomáhá tvorbě mateřského mléka. Je to koření i léčivka.
Koriandr
Koriandr podporuje činnost žaludku, posiluje trávení, pomáhá při nadýmání, uvádí zažívání zpátky do rovnováhy a posiluje nervy.
Hořčičné semínko
Hořčice podporuje trávení, zlepšuje špatnou funkci střev a podporuje tvorbu žluči.
Hořčičná placka z pomletých hořčičných semen tiší revmatické bolesti. Naklíčená hořčice se přidává do salátu.
Kde Mahá koření používáme?
Pro zjednodušení můžeme říct, že Mahá koření použijeme ve všech pokrmech, kde přidáváme kmín. Obdobné je i dávkování.
Použití přímo
Koření sypeme přímo do pomazánek, do vody při vaření brambor a přidáváme do těsta na chleba.
Orestování na oleji
Mahá koření krátce orestujeme (otevřeme na oleji), podobně jako když pracujeme s červenou paprikou. Tím se uvolní plná chuť koření a jídla získají nový chuťový rozměr. Pak již není nutné používat chuťové zesilovače, jejichž základem je kyselina glutamová a její soli glutamany.
Množství Mahá koření je takové, že neruší konečnou chuť jídla, ale vytváří harmonickou chuť, takže jídlo nechutná prázdně.
Restování s cibulí
Aby se Mahá koření při restování nespálilo, je možné ho přidat do cibule, když ji smažíme jako základ pokrmu.
Takto upravené koření je vynikající do polévek, omáček, šťáv, gulášů, špenátu, karbanátků a luštěninových či houbových jídel.
Mahá olej
Mahá olej je ochucený olej, který vytvoří v jídle harmonickou a lahodnou chuť. Když nasypeme koření přímo do jídla, nikdy nedosáhneme takové chutnosti.
Mahá olej si připravíme čerstvý anebo si nachystáme větší množství oleje dopředu a pak používáme podle potřeby do salátů či na pečenou zeleninu. Ale třeba i obyčejné topinky potřené Mahá olejem a třeným česnekem jsou vynikající.
Příprava Mahá oleje
Odměříme si 200 g kvalitního oleje a čajovou lžičku Mahá koření, asi 3g.
Poměr oleje a koření by měl být takový, aby zůstala v salátu příjemná a vyvážená chuť.
Na pánev vlijeme trochu oleje a vsypeme Mahá koření. Použijeme jen tolik oleje, aby Mahá koření bylo nepatrně ponořené v oleji. Za stálého míchání necháme koření zpěnit. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Je to podobný postup, jako když restujeme sladkou papriku. Když koření začne pěnit, okamžitě na pánev vlijeme zbytek oleje, tím se koření zchladí a nespálí.
Mahá olej nalijeme do skleničky, těsně uzavřeme a olej je připravený k použití.
Mahá čaj
O tom, jak úžasné je Mahá koření, vás přesvědčí Mahá čaj. Uvaříme si ho slabší, jemné chuti tak, abychom ho mohli popíjet po celý den. Pro zpestření si ho připravíme se zázvorem, kardamomem či jiným kořením. Tento čaj pohladí naše trávení, když je nám těžko od žaludku anebo je čas hodování.
Jednoduchá příprava
Do litru studené vody přidáme čajovou lžičku Mahá koření a krátce povaříme. Necháme 10 minut odstát, pak scedíme. Dochutíme medem a citronem. V letě můžeme podávat i vychlazené.
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.