Čokoládové linecké
Můžeme zvolit jiné tvary.
Ingredience
Těsto
- 150 g celozrnné mouky
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 25 g Hrašky Vanilka
- 80 g kakaa
- 300 g másla nebo kokosového tuku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 12 g vanilkového aroma
- voda / mléko případně dle potřeby
Dohotovení
- oblibená marmeláda
- čokoláda na vaření
- plátky mandlí
Instrukce
Příprava těsta
- Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
- Kokosový olej / máslo rozpustíme a spolu s citronovou šťávou přidáme do suché směsi.
- Ze všech surovin vypracujeme těsto.
- Po vypracovaní těsta zkusíme kousek upéct, abychom si zkontrolovali, že není potřeba přidat ani vodu ani mouku.
- Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
- Nejdříve kousek těsta vyválíme a vyzkoušíme upečením, zda má dobrou konzistenci.
- Pak zkontrolujeme a podle potřeby dopečeme.
- Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
- Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.
Dohotovení
- Po vychladnutí slepíme linecké oblíbenou marmeládou.
- Slepené linecké namočíme do rozpuštěné čokolády a posypeme plátky mandlí.
- Plátky mandlí můžeme opražit na pánvi či v troubě na trošce oleje. Dodá jim to lesk, výrazdnější chut a barvu.
Poznámky
Těsto odležením změní svou konzistenci, a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice)
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.