Zapečená cuketa
Plátky cukety prokládáme bešamelem z Hrašky a sýrem a zapečeme v troubě. Na povrchu vznikne křupavá sýrová krusta, vnitřek zůstává krásně vláčný, plný svěží a šťavnaté cukety a rajčete. Nikdo by v tomto jídle nehledal luštěninu. Chuť je tak skvělá, že uspokojí i náročné strávníky.
Ingredience
Hraška bešamel
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody nebo vývaru
- 2 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 100 g sušeného sójového mléka Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem či smetanou.
- 250 g rajčat
Cuketa
- 500 g cuket
- 200 g sýru
Instrukce
Příprava cuket
- Cukety nakrájíme na tenké plátky. Je-li slupka měkká, nemusíme cuketu loupat.
Bešamel z Hrašky
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vmícháme sušené sójové mléko, bešamel necháme přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
- Do hotového bešamelu vmícháme na kostičky nakrájená rajčata.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu cuketových plátků, které potřeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
- Předposlední vrstva jsou cuketové plátky a poslední vrstva je bešamel.
- Pečeme 30 minut při teplotě 160 °C. Povrch musí být krásně zlatavý, ale ne spálený! Doba pečení závisí na výšce zapékané vrstvy. Pečení je ukončeno, když je cuketa měkká.
- Nakonec povrch posypeme strouhaným sýrem, který necháme rozpustit.
- Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
- Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu.
- Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
- Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.