Zapečená cuketa

Ing. Eliška Škvařilová
Plátky cukety prokládáme bešamelem z Hrašky a sýrem a zapečeme v troubě. Na povrchu vznikne křupavá sýrová krusta, vnitřek zůstává krásně vláčný, plný svěží a šťavnaté cukety a rajčete. Nikdo by v tomto jídle nehledal luštěninu. Chuť je tak skvělá, že uspokojí i náročné strávníky.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Hraška bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody nebo vývaru
  • 2 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 100 g sušeného sójového mléka Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem či smetanou.
  • 250 g rajčat

Cuketa

  • 500 g cuket
  • 200 g sýru

Instrukce
 

Příprava cuket

  • Cukety nakrájíme na tenké plátky. Je-li slupka měkká, nemusíme cuketu loupat.

Bešamel z Hrašky

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme sušené sójové mléko, bešamel necháme přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
  • Do hotového bešamelu vmícháme na kostičky nakrájená rajčata.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu cuketových plátků, které potřeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem.
  • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
  • Předposlední vrstva jsou cuketové plátky a poslední vrstva je bešamel.
  • Pečeme 30 minut při teplotě 160 °C. Povrch musí být krásně zlatavý, ale ne spálený! Doba pečení závisí na výšce zapékané vrstvy. Pečení je ukončeno, když je cuketa měkká.
  • Nakonec povrch posypeme strouhaným sýrem, který necháme rozpustit.
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

  • Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. 
  • Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
  • Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Alergeny:  6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
Klíčové slovo Cuketa, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Pečené, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Website | + posts

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru