Křen v našem jídelníčku

Objevte tradiční zdravou potravinu. Takto vypadá křen na louce, když si ho chceme vykopat. Kdysi velmi oblíbený křen se pomalu vytrácí z našeho jídelníčku, a to je velká škoda.

Tradice křenu

Křenu se říká český ženšen, protože povzbuzuje a posiluje celý organismus. Po staletí má své důležité místo v lidovém léčitelství. Využití má všestranné. Ať už je to křenová placka na bolavá místa, křen s medem na nachlazení, křenové víno na zlepšení trávení nebo křenový ocet.

Jako malá holka si vzpomínám, jak na podzim maminka nakopala na zahradě hromadu křenu, očistila ho a uložila ve sklepě do písku. Pak ho pravidelně ze sklepa nosila a celou zimu ho používala. Nejčastěji jako jablečný křen, což je jemně nastrouhaný křen s jablky. Křen přidávala i do různých zimních salátů s uvařenou řepou, kysaným zelím či nastrouhanou mrkví.

Křen nechyběl ani v nejrůznějších pomazánkách. Doma si vyráběla křenovou hořčici, a to tak, že jemně nastrouhaný křen přidávala do obyčejné hořčice.

U nás doma byla také velmi oblíbená křenová omáčka, kterou maminka často vařila. Já jako nejmladší jsem měla křenu v omáčce jen malinko, ale všichni ostatní si pochvalovali, jak ta omáčka pěkně pálí a jak budou zdraví po celou zimu, a hlavně na jaře.

Pokud mamince zbyl nastrouhaný křen, vložila ho do sklenice, zalila kvalitním octem tak, aby křen byl ponořený. V lednici tak křen dlouho vydržel a byl hned po ruce na dochucení různých jídel.

Když se ohlédnu teď kolem sebe, již tak často nevidím, že by se v českých rodinách konzumoval křen, přestože si ho můžeme koupit běžně v obchodech se zeleninou. Myslím, že je velká škoda, že křen mizí z našeho jídelníčku. Křen by měl mít na našem stole stálé místo.

Křen a Hraška

Spojení Hrašky a křenu je jedinečné. Hraška jednoduše vnese do jídelníčku vysokou výživovou hodnotu, hrubou vlákninu, draslík, železo, zinek, hořčík a další minerály. Vaříme, jak jsme zvyklí, ale jídla nás zaujmou svojí chutí. Omáčky a pomazánky z Hrašky uspokojí i náročné strávníky, okouzlí lahodnou chutí a krémovou hladkostí.

Určitě vyzkoušejte křenovou pomazánku. Příprava je jednoduchá: jemně nastrouhaný křen smícháme s našlehaným hraškovým máslem, dochutíme a výtečná pomazánka je hotová.

Z našich jídelníčků se téměř vytratila klasická česká křenová omáčka. Na zahuštění omáčky použijeme namísto bílé mouky Hrašku, důkladně ji provaříme a vyšleháme do hladké a krémové podoby. Je stále zdůrazňované, abychom jedli hodně luštěnin, a právě Hraška umožňuje to, že si všichni pochutnají a nikdo v klasické křenové omáčce nebude hledat hrách.

Je stále opakovanou pravdou, že zahušťování Hraškou přinese do vašeho jídelníčku spoustu předností. Nejenom, že vám jídlo bude chutnat, ale příjemně vás nasytí a doplní potřebné minerály, které jinak v potravinách chybí.

Pro svoje mimořádné účinky na zdraví se křenu říká „český ženšen“, proto si zaslouží pravidelné použití v naší kuchyni.

 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru