Lečo pomazánka

Ing. Eliška Škvařilová
Na přípravu pomazánek není nutné vždy používat jen tvaroh, pomazánkové máslo či strouhaný sýr. Hraškový základ máme vždy po ruce. Zahustíme s ním polévky i omáčky, ale můžeme ho použít i na přípravu pomazánky. Připravíme si základ na lečo, smícháme s vyšlehanou uvařenou Hraškou a skvělá pomazánka je na světě.
Kuchyně Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Zelenina – restování

  • 20 g oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 200 g rajčat v zimně můžeme použít nakládané rajčata
  • 200 g čerstvé papriky
  • 1 g cukru
  • 2 g soli
  • 2 g sladké uzená papriky

Příprava hraškového másla

  • 100 g oleje
  • 3 g Mahá koření
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 5 g soli

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaného okurku
  • 25 g plnotučné hořčice
  • 30 g jarní cibulky

Instrukce
 

Zelenina – restovaná

  • Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku a krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nadrobno nakrájenou papriku a orestujeme.
  • Přidáme nakrájená rajčata, cukr, sůl a pomalu dusíme, až je směs bez zbytečné šťávy.
  • Rajčata je možné před použitím sloupnout, anebo rozmixovat, tím
  • Hotovou zeleninu necháme vychladnout.

Příprava hraškového másla

  • Na oleji krátce orestujeme Mahá koření. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky..
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Necháme vychladnout.
  • Po vychladnutí důkladně rozmixujeme ručním mixérem na hladký krém.

Ochucení pomazánky

  • Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a vmícháme i s podušenou zeleninou a hořčicí do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.
  • Pokud chceme mít pomazánku hladkou, nakonec ji rozmixujeme.

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice. 
Klíčové slovo Fitness, Hraška, Hraška na zahušťování, Lečo, Mahá koření, Papriky, Pomazánka, Rajčata, Slané, Svařina, Výlet, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru