Špenátové nudle
Ingredience
Těstoviny
- 320 g těstovin
- voda
- 12 g soli
Špenát
- 1 g celého kmínu
- 60 ml oleje
- 85 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 60 g Hrašky na zahušťování
- 360 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 40 g sušeného sójového mléka
- 320 g mraženého špenátu
Instrukce
Těstoviny
- Do vroucí osolené vody vložíme těstoviny a uvaříme dle návodu.
Špenát
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme česnek, Mahá koření a orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Přidáme pepř, muškátový oříšek, sójové mléko a dobře promícháme.
- Přidáme mražený špenát a sójové mléko. Povaříme, než se špenát rozpustí.
Dohotovení
- Těstoviny smícháme se špenátem a na talíři posypeme každou porci strouhaným sýrem.
Poznámky
Pokud použijeme čerstvý špenát – očištěný a nakrájený špenát přidáme do pokrmu ke konci varu.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!