Salát Coleslaw

    Můžete sdílet na:
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hraškový základ na majonézu

    Zelenina

    • 140 g očištěné mrkve
    • 560 g zelí
    • 5 g soli

    Dohotovení

    • 70 g cibule
    • 110 g nakládaných okurek
    • 60 g plnotučné hořčice
    • 1 špetka mletého pepře
    • 4 g soli
    • 3 g petrželové natě
    • 10 ml octa
    • okurkový lák

    Instrukce
     

    Hraškový základ na majonézu

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec rozmixujeme do hladka.
    • Necháme vychladnout.

    Zelenina

    • Zelí očistíme, rozčtvrtíme a vyřízneme tvrdý košťál.
    • Nakrájíme jej na co nejtenčí nudličky. Překrojíme je na půl.
    • Zelí prosolíme a minutu až dvě ho mačkáme. Necháme jej alespoň půl hodiny odležet. Zelí pustí šťávu a zkřehne.
    • Přebytečnou šťávu odstraníme.
    • Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a smícháme se zelím.

    Dohotovení

    • Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
    • Nakládané okurky nakrájíme na malé kostky.
    • Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, nakládané okurky, zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
    • Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
    • Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.

    Poznámky

    Pokud nechceme tento salát hned podávat, tak vynecháme v receptu cibuli.
    Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
    Například s obalovaným květákemcuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny:  10 Hořčice
    Klíčové slovo Coleslaw, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Mrkev, Příloha, Salát, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments