Tisk
Salát Coleslaw
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Hraškový základ na majonézu
- 90 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 60 g Hrašky na zahušťování
- 360 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
Zelenina
- 140 g očištěné mrkve
- 560 g zelí
- 5 g soli
Dohotovení
- 70 g cibule
- 110 g nakládaných okurek
- 60 g plnotučné hořčice
- 1 špetka mletého pepře
- 4 g soli
- 3 g petrželové natě
- 10 ml octa
- okurkový lák
Instrukce
Hraškový základ na majonézu
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec rozmixujeme do hladka.
- Necháme vychladnout.
Zelenina
- Zelí očistíme, rozčtvrtíme a vyřízneme tvrdý košťál.
- Nakrájíme jej na co nejtenčí nudličky. Překrojíme je na půl.
- Zelí prosolíme a minutu až dvě ho mačkáme. Necháme jej alespoň půl hodiny odležet. Zelí pustí šťávu a zkřehne.
- Přebytečnou šťávu odstraníme.
- Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a smícháme se zelím.
Dohotovení
- Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
- Nakládané okurky nakrájíme na malé kostky.
- Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, nakládané okurky, zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
- Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
- Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.
Poznámky
Pokud nechceme tento salát hned podávat, tak vynecháme v receptu cibuli.
Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákem, cuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 10 Hořčice