Lasagne bolognese

    Můžete sdílet na:
    Kuchyně Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hraška bešamel

    • 2 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 g oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 80 g Hrašky na zahušťování
    • 560 ml vývaru nebo vody
    • 2 g soli
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 1 ks bobkového listu
    • 60 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.

    Ceriové ragů

    • 40 g oleje
    • 100 g očištěné cibule
    • 4 g cukru
    • 40 g mrkve
    • 15 g celeru
    • 1 špetka černého mletého pepře
    • 480 g rajčat – mohou být čerstvá nebo nakládaná
    • 200 g uvařené Cerie Odkaz na recept na Cerii najdete dole pod receptem.
    • 7 g česneku
    • 6 g soli
    • 1 špetka bazalky
    • 1 špetka oregana

    Dohotovení

    • 160 g těstovin lasagní
    • 160 g sýru

    Instrukce
     

    Hraška bešamel

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek, bobkový list a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Vyndáme bobkový list.
    • Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.

    Ceriové ragů

    • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a cukr.
    • Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
    • Restujeme až je zelenina měkká a do zlatova orestovaná.
    • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
    • Přidáme pomletou Cerii, třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
    • Osolíme, přidáme bazalku, oregano a krátce orestujeme.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 °C.
    • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou Ceriového ragú a posypeme nastrouhaným sýrem.
    • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
    • Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
    • Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
    • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

    Poznámky

    Příprava Cerie – Hraška (hraska.cz)
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Cerie, Hraška, Hraška na zahušťování, Lasagne, Mahá koření, Pečené, Rajčata, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: