Jablečný dezert

    Můžete sdílet na:
    Porce 0
    Kalorií

    Ingredience
      

    Korpus

    • 45 g opražených ořechů
    • 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
    • 10 g Hrašky Vanilka
    • 10 g celozrnné mouky
    • 125 g třtinového cukru
    • 1 špetka soli
    • 155 g polohrubé mouky
    • 30 g čokolády
    • 3 g prášku do pečiva
    • 2 g sody na pečení
    • 15 g sušeného sójového mléka
    • 150 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.

    Krém

    • 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
    • 100 g Hrašky Vanilka
    • 100 g cukru
    • 1 špetka soli
    • 100 g sušeného sójového mléka
    • 700 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
    • 300 g jablek
    • citronová šťáva – podle chuti, záleží na kyselosti jablek
    • 10 g skořice

    Instrukce
     

    Korpus

    • Troubu předehřejeme na 160 °C.
    • Ořechy nasekáme na drobné kousky.
    • Smícháme všechny suché suroviny.
    • Kypřící prášek a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
    • Přidáme odvážený olej a vodu. Vše důkladně promícháme.
    • Hmotu nalijeme do vymazané a moukou vysypané nádoby
    • Pečeme 20 minut při 160 °C.
    • Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.

    Krém

    • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
    • Vodu a olej přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 15 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
    • Přidáme nakrájená jablíčka na kostičky, skořici a citronovou šťávu. Vše vaříme ještě 10 minut.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Hotový krém nalijeme do dortové formy na připravený korpus.

    Dohotovení

    • Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
    • Hotový zákusek můžeme posypat nasekanými oříšky, zalít ovocným agarem, polít čokoládou, nebo ho nechat jenom tak.

    Poznámky

    Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 8 Skořápkové plody
    Klíčové slovo Dezert, Hraška, Jablka, Ořechy, Sladké, Svačina, Zákusek
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: