Topinka s Mahá olejem
Topinky má rád každý. Naše topinky připravujeme bez použití tuku v topinkovači nebo na suché pánvi. Teprve opečené plátky potřeme Mahá olejem, který dodá topince lahodnou chuť. Pochutnáme si a vyhneme se smažení. Mahá olej je nejenom velmi chutný, ale stará se i o naše zažívání.
Ingredience
- chleba
- 200 ml kvalitního oleje
- 3 g Mahá koření
Instrukce
Příprava mahá oleje
- Na pánev vlijeme trochu oleje a vsypeme Mahá koření. Použijeme jen tolik oleje, aby Mahá koření bylo nepatrně ponořené v oleji.
- Za stálého míchání necháme koření krátce zpěnit. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo .Je to podobný postup, jako když restujeme sladkou papriku.
- Když koření začne pěnit, okamžitě na pánev vlijeme zbytek oleje, a pánev rychle sundáme z ohně, tím se koření zchladí a nespálí.
- Mahá olej nalijeme po vychladnutí do skleničky, těsně uzavřeme a olej máme nachystaný k dalšímu použití.
- Mahá olej můžeme použít i při přípravě salátů.
Příprava topinek
- Chleba nakrájíme na plátky a opečeme ho v topinkovači, na pánvi či v troubě.
- Plátky chleba můžeme z obou stran lehce potřít vodou. Tímto postupem se na topince vytvoří při opékání kůrka, ale uvnitř bude plátek chleba vláčný.
Dohotovení
- Plátky topinek potřeme (nejlépe štětečkem) Mahá olejem.
- Kousky opečeného chleba můžeme v oleji i namáčet.
- Do oleje můžeme rovněž přidat třený česnek, který dodá topince její tradiční chuť.
- Podáváme se zeleninovým salátem.
Poznámky
- Topinky chutnají skvěle s čerstvým česnekem. Česnekem můžeme topinky potřít nebo ho můžeme přidat do Mahá oleje.
- Tyto topinky jsou skvělou přílohou k jakékoliv polévce či guláši. My je máme rádi jen tak se salátem a tvarůžky.
- Do oleje můžete přidat i své oblíbené bylinky.
- Olej, který vám zbyde, můžete použít například jako zálivku do salátu, nebo namísto klasického oleje při vaření. Tento olej dá vašemu jídlu nový rozměr.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.