Plněná paprika

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Jáhly

  • 50 g jáhel
  • voda na spaření

Hraška bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g Celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka chilli
  • 2 g čerstvého zázvoru
  • 420 ml vývaru nebo vody
  • jáhly spařené
  • 1 g soli
  • 1 g kurkumy
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 50 g Hrašky na zahušťování
  • 1 špetka oregana

Zelenina – restování

  • 20 ml oleje
  • 90 g očištěné cibule
  • 150 g očištěné mrkve
  • 110 g hlávkového zelí
  • 100 g pórku
  • 10 g česneku
  • 1 g cukru
  • 60 g rajčat
  • 4 g soli

Dohotovení

  • bešamel
  • zelenina restovaná
  • 4 g petrželové nati
  • 400 g papriky čerstvé
  • tuk na pečení

Instrukce
 

Jáhly

  • Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme.

Hraška bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji krátce orestujeme MAHÁ koření, mletý pepř, chilli a čerstvý zázvor.
  • Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Zalijeme horkým vývarem a přidáme spařené a scezené jáhly.
  • Osolíme, přidáme kurkumu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až jsou jáhly měkké.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Je důležité vařit jáhly a Hrašku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda nevyvařovala a nemusela se dolévat. – Směs na karbanátky by byla při přidání vody řídká.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme oregano.

Zelenina – restování

  • Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno.
  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, zelí, pórek a orestujeme.
  • Přidáme třený česnek, cukr a vše krátce orestujeme.
  • Přidáme nakládaná rajčata, osolíme a orestujeme.
  • Zeleninu necháme vychladnout.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 150 °C.
  • Paprikové lusky u stopek seřízneme a vyjmeme vnitřek, vypereme a necháme papriky okapat.
  • Do bešamelu přidáme orestovanou zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
  • Touto směsí plníme očištěné papriky.
  • Naplněné papriky klademe na vymazaný plech, nepatrně podlijeme vývarem a pečeme v troubě
  • Pečeme v troubě při teplotě 150 °C, až papriky změknou.
  • Dáváme pozor, aby se papriky nespálily.

Poznámky

Plněné papriky doporučujeme podávat s rajčatovou omáčkou, rýži či knedlíky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Jáhly, Mahá koření, Paprika, Plněná paprika, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru