Majonéza z Hrašky

    Můžete sdílet na:
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hraškový základ na majonézu

    • 150 ml slunečnicového oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vody Můžeme použít vývar
    • 4 g soli

    Nachucení

    • 380 g okurkového láku
    • 75 g hořčice
    • 1 špetka cukru

    Instrukce
     

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec rozmixujeme do hladka.
    • Necháme vychladnout.

    Dohotovení

    • Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, okurkový lák.
    • Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a okurkovým lákem.
    • Necháme odležet v chladnu.

    Poznámky

    Majonézu doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
    Například s obalovaným květákemcuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Majonéza, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: