Polévka Cuketová se špenátem

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Cuketa, Hraška, Hraška na zahuštování, Mahá koření, Polévka, Slané, Špenát, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce: 4 porce
Autor: Ing Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 1 g Kmín celý
  • 1 g Hořčice bílá celá
  • 20 g Olej
  • 50 g Mrkev
  • 65 g Cuketa
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 30 g Hraška na zahuštování
  • 960 ml Vývar nebo voda
  • 8 g Sůl
  • 35 g Cibule očištěná 1 menší
  • 80 g Brambory oloupané
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Nové koření
  • 8 ml Ocet
  • 50 g Sójové mléko sušené Můžeme nahradit smetanou
  • 40 g Špenát mražený

Instrukce

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev.
  • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory, cuketu, cibuli, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vyndáme bobkový list a nové koření.
  • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko (nebo smetanu).
  • Nakonec přidáme mražený špenát a polévku necháme přejít varem.

Poznámky

Tato polévka je sytá, výživná a lahodná. Pokud je správně provařená snoubí se chuť kysané smetany, bobkového listu cibule a brambor. Nikdo v ní nebude hledat hrách.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Bobkový list a nové koření můžeme umístit do košíku na koření, pro snadné vyndání koření.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru