Polévka cuketová se špenátem

Ing. Eliška Škvařilová
Tato polévka zahuštěná Hraškou je svěží, sytá, a přitom lehce stravitelná, snoubí se v ní chuť kysané smetany, bobkového listu, cibule a brambor.
Polévky zahuštěné Hraškou mají lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu. Uspokojí i náročné strávníky. Nikdo by v polévce nehledat luštěninu. Zahušťováním s Hraškou se nám snadno podaří dodržet pravidlo, že bychom měli mít luštěniny na talíři každý den.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 g oleje
  • 50 g mrkve
  • 100 g cukety
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • 8 g soli
  • 35 g očištěné cibule
  • 80 g oloupaných brambor
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • 8 ml octa
  • 50 g sójového sušeného mléka Můžeme nahradit smetanou.
  • 40 g mraženého nebo čerstvého špenátu

Instrukce
 

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev.
  • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory, cuketu, cibuli, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vyndáme bobkový list a nové koření.
  • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko (nebo smetanu).
  • Nakonec přidáme mražený nebo jemně nakrájený čerstvý špenát a polévku necháme přejít varem.

Poznámky

Tato polévka je sytá, výživná a lahodná. Pokud je správně provařená, snoubí se chuť kysané smetany, bobkového listu, cibule a brambor. Nikdo v ní nebude hledat hrách.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Bobkový list a nové koření můžeme umístit do košíku na koření, pro snadné vyndání koření.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Klíčové slovo Cuketa, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Špenát, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru