Rýžový nákyp s jablky
Ingredience
Jablka dušená
- 40 g rozinek
- 260 g jablek
- 40 ml citronové šťávy
- 1 š mleté skořice
Rýže dušená
- 160 g rýže
- 800 ml vody Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
- 120 g sušeného sójového mléka
- 120 ml oleje
- 1 špetka soli
- 80 g Hrašky Vanilka
- 80 g krystalového nebo třtinového cukru
- 2 g přírodního vanilkového aroma
- olej na vymazání
Instrukce
Jablka dušená
- Rozinky spaříme.
- Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
- Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.
Rýže dušená
- Přebranou rýži namočíme do studené vody alespoň na 1 hodinu (nejlépe však přes noc). Pak vodu scedíme.
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
- Rýži zalijeme odměřeným množstvím horké vody, přidáme olej a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme, až je rýže poloměkká.
- Za stálého míchání do vroucí rýže vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká a Hraška dobře provařená.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Do hotové rýže vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky a dušená jablka.
Dohotovení
- Uvařenou rýži s ovocem rozprostřeme na tukem vymazaný a kokosem posypaný plech. (Můžeme použít i jinou nádobu).
- Pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 160 °C.
Poznámky
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Rýži vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.