Zapečená cuketa

    Můžete sdílet na:
    Plátky cukety prokládáme bešamelem z Hrašky a sýrem a zapečeme v troubě. Na povrchu vznikne křupavá sýrová krusta, vnitřek zůstává krásně vláčný, plný svěží a šťavnaté cukety a rajčete. Nikdo by v tomto jídle nehledal luštěninu. Chuť je tak skvělá, že uspokojí i náročné strávníky.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hraška bešamel

    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vody nebo vývaru
    • 2 g soli
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 100 g sušeného sójového mléka Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem či smetanou.
    • 250 g rajčat

    Cuketa

    • 500 g cuket
    • 200 g sýru

    Instrukce
     

    Příprava cuket

    • Cukety nakrájíme na tenké plátky. Je-li slupka měkká, nemusíme cuketu loupat.

    Bešamel z Hrašky

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Vmícháme sušené sójové mléko, bešamel necháme přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
    • Do hotového bešamelu vmícháme na kostičky nakrájená rajčata.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 °C.
    • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu cuketových plátků, které potřeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem.
    • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
    • Předposlední vrstva jsou cuketové plátky a poslední vrstva je bešamel.
    • Pečeme 30 minut při teplotě 160 °C. Povrch musí být krásně zlatavý, ale ne spálený! Doba pečení závisí na výšce zapékané vrstvy. Pečení je ukončeno, když je cuketa měkká.
    • Nakonec povrch posypeme strouhaným sýrem, který necháme rozpustit.
    • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

    Poznámky

    • Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. 
    • Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    • Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
    Alergeny:  6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Cuketa, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Pečené, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: