Lečo pomazánka
Na přípravu pomazánek není nutné používat jen tvaroh, pomazánkové máslo či strouhaný sýr. Hraškový základ máme vždy po ruce. Zahustíme s ním polévky i omáčky, ale můžeme ho použít i na přípravu pomazánky. Připravíme si základ na lečo, smícháme s vyšlehanou uvařenou Hraškou a skvělá pomazánka je na světě.
Ingredience
Zelenina – restování
- 20 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 200 g rajčat v zimně můžeme použít nakládané rajčata
- 200 g čerstvých paprik
- 1 g cukru
- 2 g soli
- 2 g sladké uzené papriky
Příprava hraškového másla
- 100 ml oleje
- 3 g Mahá koření
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vývaru nebo vody
- 5 g soli
- 30 g jarní cibulky
Instrukce
Zelenina – restovaná
- Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme nadrobno nakrájenou papriku a orestujeme.
- Přidáme nakrájená rajčata, cukr, sůl a pomalu dusíme, až je směs bez zbytečné šťávy.
- Rajčata je možné před použitím sloupnout, anebo rozmixovat.
- Hotovou zeleninu necháme vychladnout.
Příprava hraškového másla
- Na oleji krátce orestujeme Mahá koření. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou či vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Necháme vychladnout.
- Po vychladnutí důkladně rozmixujeme ručním mixérem na hladký krém.
Ochucení pomazánky
- Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a vmícháme i s podušenou zeleninou a hořčicí do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dosolíme.
- Pokud chceme mít pomazánku hladkou, nakonec ji rozmixujeme.
Poznámky
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat.
Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!