Wellness salát

    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hraškový základ na majonézu

    • 90 ml slunečnicového oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 60 g Hrašky na zahušťování
    • 360 g vody Můžeme použít vývar
    • 4 g soli

    Vaření zeleniny

    • 100 g očištěné mrkve
    • 470 g očištěného celeru
    • 80 g očištěného kořene petržele
    • 4 g soli
    • 50 g mraženého hrášku
    • bobkový list
    • nové koření
    • celý pepř

    Dohotovení

    • 70 g cibule
    • 110 g nakládaného okurku
    • 60 g plnotučné hořčice
    • 1 špetka mletého pepře
    • 4 g soli
    • 3 g petrželové natě
    • 10 g octa
    • okurkový lák

    Instrukce
     

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec rozmixujeme do hladka.
    • Necháme vychladnout.

    Vařená zelenina

    • Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem do poloměkka.
    • Zeleninu nakrájíme na kostky.
    • Mražený hrášek na chvíli ponoříme do horké vody či polévky.

    Dohotovení

    • Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
    • Nakládané okurky nakrájíme na malé kostky.
    • Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, nakládané okurky, zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
    • Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
    • Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.

    Poznámky

    Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
    Například s obalovaným květákemcuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Bramborový salát, Celer, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Příloha, Salát, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!