Co je Cerie?

Co je Cerie?

Co je to Cerie?

Cerie je směs na přípravu chutného rostlinného masa. Je vyrobená z pšeničné bílkoviny, dalších mouk a koření. Je jednoduchá na přípravu, suchou směs smícháme s vodou a pak tepelně zpracujeme. Tímto postupem získáme dobře stravitelnou, kvalitní rostlinnou bílkovinu.
1. Jaký je rozdíl mezi Seitanem a Cerií?
Seitan je rostlinná bílkovina, která se vyrábí z pšeničné bílkoviny – lepku tak, že je z mouky odstraněn škrob. Má mnohaletou tradici, je to oblíbená náhrada masa mezi vegany a vegetariány.
Cerie je směs pšeničné bílkoviny – lepku, různých dalších mouk a koření.
To, že je Cerie obohacená o další komponenty zaručuje, že má konečný polotovar dobré vlastnosti.
Seitan si můžeme koupit ve zdravých výživách jako hotový, tepelně zpracovaný polotovar.
Nebo se dá seitan rovněž připravit doma, vyplachováním škrobu z mouky podle doporučeného návodu.
Další možnost je koupit si suchou pšeničnou bílkovinu či směs Cerii a připravit si seitan doma. Jednoduše smícháme suchý prášek s tekutinou na těsto, které uvaříme.
2. Pro koho je Cerie vhodná?
Cerie je vhodná pro ty, kteří si chtějí pochutnat na klasických jídlech a nahradit maso rostlinnou alternativou. Mohou ji všichni, kteří nemají alergii na lepek a ocení ji i lidé, kteří nemohou jíst tofu či tempeh. Je oblíbená mezi vegany a vegetariány. Mohou ji jíst i děti. Cerie je kvalitní rostlinná bílkovina s vysokým obsahem bílkovin. Tepelně zpracovaná obsahuje asi 20 g bílkovin ve 100 g hotového výrobku, proto ji vyhledávají také kulturisti a sportovci.
3. Jsou jídla z Cerie a seitanu dobře stravitelná?
Mnoho lidí se snaží lepku co nejvíce vyhnout, ale z praxe mohu potvrdit, že jídla z Cerie i seitanu jsou dobře stravitelná. Říká se, že je tomu tak proto, že jde o čistý lepek. Samotný lepek je pro naše trávení lehce stravitelný za předpokladu, že na něj nemáme alergii. Avšak trávení lepku za současné přítomnosti škrobu je pro naše trávení daleko těžší. Nejčastěji se s touto kombinací setkáváme v podobě běžného pečiva a chleba. Pro toto tvrzení však nejsou známé žádné vědecké práce, jde o pozorování reakcí strávníků, když snědli jídlo připravené z Cerie či seitanu. Lidé bez alergie na lepek se cítili dobře a lehce, byli spokojení, naplnili si svoji potřebu mít klasické jídlo bez použití masa.
4. Přednosti Cerie
Připravit si polotovar „rostlinné maso“ z Cerie doma má mnoho výhod:
– Ceriový prášek máme vždy po ruce a při troše praxe nám umožní připravit spoustu dobrého jídla vždy, když potřebujeme.
– Cerie je levnější.
Doma připravená Cerie je mnohem levnější než polotovar, který si můžeme koupit hotový v obchodě.
– Předností Cerie je velká výtěžnost.
Z 0,5 kg práškové Cerie můžeme získat až 1,5 kg hotového polotovaru. Závisí to na způsobu zpracovaní.
– Cerie doma připravená je čerstvá.
Většina hotových polotovarů má delší trvanlivost. Je to sice praktické a rychlé, ale chuť čerstvého jídla je nezaměnitelná.
– Příprava Cerie nám umožňuje pestrost.
Do sypké ceriové směsi můžeme přidávat různé další potraviny a zeleninu. Tím získá výsledný polotovar na chutnosti a pestrosti.
5. Jak Cerii správně připravit
Příprava je velmi jednoduchá: ceriový prášek promícháme s tekutinou na těsto, které necháme v chladnu odležet, nejlépe přes noc a pak ho uvaříme či upečeme. Tím získáme polotovar a můžeme začít s přípravou mnoha chutných jídel.
Nejdůležitější je důkladné tepelné zpracování. Dáme si záležet na provaření či propečení Cerie. Takto připravená Cerie je dobře stravitelná.
Pokud spěcháme, pracujeme s ceriovým těstem okamžitě, bez odležení.
Pokud nám nějaká uvařená Cerie zbude, můžeme ji zamrazit.
6. Možnosti ochucení Cerie
Je úplně dostačující, pokud smícháme směs Ceria s odměřeným množstvím vody či vývaru.
Pokud nás baví v kuchyni si hrát, můžeme do sypké směsi přidat další koření, jako je třeba tebi – pivovarské kvasnice, chilli, houbové koření apod.
Je však třeba mít na paměti, že nic se nemá přehánět. Pokud přidáme koření příliš mnoho, může se narušit struktura a výsledný polotovar bude drobivý. S kořením se dá pracovat také tak, že ho povaříme ve vývaru či vodě, které používáme na ochucení Cerie.
Další možnost je do sypké směsi přidat tepelně zpracovanou – podušenou či povařenou zeleninu, kterou rozmixujeme na kaši. Důležité je vážit, abychom měli potřebné množství tekuté složky. Jinak hrozí nebezpečí, že se polotovar rozpadne a nebude držet pohromadě.
Může se přidat i nastrouhaná syrová zelenina, ale ta má odlišné vlastnosti, udělá v polotovaru jinou strukturu.
Díky přidané zelenině je hotová Cerie šťavnatější a lehčí.
Chuť polotovaru ovlivní i navýšení oleje. Výsledná konzistence je jemnější a chutnější.
7. Míchání Cerie
Při přípravě si nejdříve připravíme suchou složku a mokrou složku.
Pokud připravujeme menší množství Cerie, mícháme těsto krátce rukama. Můžeme použít i robot, ale zde platí důležitá zásada! Vždy mícháme hmotu co nejkratší dobu, protože dlouhým mícháním Cerie tuhne a stává se houževnatou.
Takto zpracovaná Cerie již nezměkne. Pokud se nám to stane, použijeme ji do jídel nakrájenou na menší kousky.
Po zamíchání je možno Cerii zpracovat okamžitě, ale odležením se všechny složky lépe spojí. Toto pravidlo platí, obzvláště pokud hodláme Cerii použít na přípravu ptáčků, měšců či rolády. Na tyto recepty si ceriové těsto umícháme o něco řidší a necháme ho určitě odležet přes noc. Další den se Cerie bude lépe vytahovat.
8. Podrobný popis přípravy
Najdete na webových stránkách zde.
Většinou připravujeme Cerii vařením nebo pečením, můžeme ji také uvařit v tlakovém hrnci, tím se její příprava zkrátí na polovinu času.
9. Recepty na Cerii
Když se naučíme Cerii správně připravit, vykouzlíme z ní mnoho nejrůznějších jídel. Spoustu receptů najdete zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru