Jídlo a imunita

„Nechť jsou potraviny tvými léky, a ne léky tvými potravinami“.
Hippokrates
nejslavnější lékař starověku

Jídlo a imunita

Jak může Hraška a Mahá koření podpořit naše trávení a imunitu

Domácí strava a vřelé rodinné vztahy

Domácí strava a vřelé rodinné vztahy jsou tou největší oporou pro náš imunitní systém

Přichází podzim a chladné počasí s sebou každoročně přináší vlnu chřipek a nachlazení. A tak začínáme přemýšlet, jak podpořit náš imunitní systém a zvýšit svoji odolnost proti nachlazení.
Naše tělo má neuvěřitelnou vůli zůstat zdravé. Neustále se ze všech sil snaží svoje zdraví udržet a obnovit. Jak se dá tělu napomoci?
Zakladatel medicíny, lékař starověkého Řecka, Hippokrates řekl: „Nechť jsou potraviny tvými léky, a ne léky tvými potravinami“.
Správná výživa je z tohoto pohledu jedním z velmi významných faktorů, na které musíme myslet, pokud chceme zůstat zdraví.
Tento Hippokratův výrok je starý staletí (žil přibližně 460 př. n. l. – 377 př. n. l.), avšak současná doba jako by lidem podsouvala myšlenky, že si mohou bez rozmyslu jíst, co chtějí. Rychlé občerstvení se neřídí pravidly zdravé výživy, a přesto představuje hlavní jídlo pro spoustu lidí.
Spěch pomalu vytlačuje umění vařit a vaření je považováno za ztrátu času. Stalo se běžným zvykem, že si raději cestou do práce něco koupíme, než bychom si ráno nachystali snídani a svačinu.
Důsledkem uspěchaného způsobu stravování je oslabené trávení, které vytváří živnou půdu pro onemocnění.
Vyvrcholením týdne v životě rodiny býval nedělní oběd. S láskou, od základu a z poctivých surovin uvařený, snědený v klidné atmosféře rodinného kruhu. Nedělní oběd stmeloval rodinu, všichni se těšili, až se sejdou a budou mít na sebe čas. Společný oběd však stále vytváří pevný bod pro zachování dobrých vztahů v rodině.

Vláknina jako základ prevence

Na každém kroku se setkáváme s doporučeními, co dělat, abychom zůstali zdraví.

Jedním z bodů, který najdete v mnoha seznamech, je potřeba vlákniny. Výživová doporučení říkají, že dostatečný příjem vlákniny je prevencí před vznikem řady civilizačních onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév, onemocnění trávicího systému, včetně rakoviny tlustého střeva.

Statistiky řadí naši zemi na přední místo na světě v onemocnění touto nemocí.

Bílou mouku nahradíme hrachem

Když nás začne bolet v krku, je už pozdě začít myslet na vlákninu, ale jen co se postavíme na nohy, je třeba hledat, jak změnit jídelníček, aby obsahoval dostatek vlákniny.
Když se rozhlédneme, kde je nejvíc vlákniny, tak zjistíme, že v obilovinách a luštěninách.
Hraška je tvořena ze 70 % luštěninou – hrachem. Pravidelné používání Hrašky nám zajistí navýšení vlákniny v jídelníčku a pomůže nám udržovat naše střeva v dobré kondici.
Není to tak složité, vaříme, jak jsme zvyklí, jen vyměníme suroviny. Při zahušťování nahradíme bílou mouku Hraškou.
Při smažení nahradíme tři suroviny bez vlákniny (vajíčko, bílou mouku a strouhanku) těstíčkem z Hrašky.

Imunitu jistí koření

Druhým bodem, který bych chtěla zmínit pro posílení naší imunity, je pravidelné používání Mahá koření při každodenním vaření.

Málokdo ví, jaký vliv má koření na naše trávení a imunitu.

Většinou se koření přidává do jídla pro zlepšení jeho chuti, abychom si více pochutnali.
Ale koření se kromě chuti stará i o správně fungující trávení, což je základ pevného zdraví. Silné a zdravé trávení umožňuje vstřebávání živin a úplné vylučování nestrávených zbytků. Správné trávení je důležitým předpokladem pro udržení imunity.
Z některého koření se připravují čaje na odstranění nejrůznějších zdravotních problémů, ale je to většinou chápáno odděleně od vaření.

V Indii, když někdo onemocní, tak je mu doporučeno, aby vyměnil kuchaře, neboť kuchař neumí pracovat s kořením. Koření je takto chápáno jako základní nástroj k udržování pevného zdraví.
Pravidelné používání koření při vaření je prevencí mnoha nemocí, a proto je důležitou součástí našeho života.

Od roku 1984 pracujeme s manželem na šíření zdravé výživy a vegetariánství mezi nejširší veřejnost.
V té době se v ČR používalo na dochucení jídel základní koření jako byl kmín, pepř, majoránka. Hlavní heslo té doby bylo: „Dobré vaření začíná s Maggi a Masoxem“. Což jsem nemohla akceptovat.

Hledala jsem, jak chutně připravit vegetariánská jídla. Odpověď jsem našla v indické kuchyni. Tak vznikl produkt Mahá koření. Objevila jsem nový vztah ke koření, který měly naše pra pra prababičky, a který je potřeba opět uvést do života.
Od té doby doporučujeme Mahá koření nejen pro zlepšení chuti našich jídel, ale hlavně pro zlepšení kvality našeho trávení.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru