Období začátku roku

Období začátku roku

Od začátku roku vnímáme proměnu atmosféry, příroda v tuto dobu spí, jako by rozjímala. Nabírá novou sílu.

Začátek roku v životě našich předků

Naši předci to měli zařízené moudře.

Naši předci to měli zařízené moudře. Když se sklidila úroda, po tvrdé práci přišel čas na odpočinek. Lidé si v období zimy, hospodářského klidu a očekávání jara, připravili spoustu nádherných tradic: začal advent, pak přišly svátky vánoční a vše vyvrcholilo obdobím masopustu.

Masopust bývalo veselé období. Začínalo zpravidla první neděli po Třech králích a trvalo do půlnoci před Popeleční středou. Toto období bylo ve znamení hojnosti, svateb, plesů, jídla a smažených koblih.

Na začátku masopustu se lidé pravidelně scházeli na přástkách a dračkách peří, zpívali a tancovali. Jako dítě jsem draní peří zažila. Hospodyně chodily od domu k domu drát peří, a přicházely i k nám. Na stůl se nasypalo peří a zatížilo se těžkou mísou, aby neodlétlo. Postupně pírko po pírku se strhávalo hebké pápěří. My děti jsme seděly v koutku a poslouchaly příběhy a vzpomínky dospělých. Když bylo všechno peří sedráno, byla hostina. Maminka nasmažila koblihy a udělala vaječný likér. A když bylo hotovo všechno peří u nás, chodila maminka zase k jiným sousedům. Trvalo to i několik týdnů, než měla celá vesnice peří odrané. Jako dítě jsem to měla moc ráda. Dodnes je to pro mě hluboký zážitek lidské pospolitosti a obyčejného lidského tepla.

Vyvrcholením tohoto období byly poslední tři dny: masopustní neděle, pondělí a úterý. Nazývají se ostatky nebo fašang či masopust. Lidé slavili konec období radovánek a připravovali se na přísný čtyřicetidenní půst, který začínal Popeleční středou a končil Velikonocemi.

Lidem na vesnici se pravidelně střídalo období tvrdé práce a odpočinku, období hodování s obdobím omezení a půstu. Životní styl a tradice se staraly o psychické i fyzické zdraví. Vnášely do života lidí řád, pocit jistoty a bezpečí.

Moje maminka, která se narodila v roce 1919, často s tatínkem říkávali: my jsme byli daleko chudší než vy, ale byli jsme mnohem šťastnější.

Začátek roku dnes

Začínáme s mnoha dietami a aktivitami… avšak, po nějaké době celí rozmrzelí končíme.

Přes Vánoce se čas zpomalil a mohli jsme se na chvíli uvolnit. Zamýšlíme se nad tím, co nám nový rok přinese. Cítíme, že přicházející čas nabízí nový začátek, novou šanci dosáhnout změny k lepšímu. Mnoho lidí si dává i novoroční předsevzetí.

A tak začínáme s mnoha dietami a aktivitami… avšak, po nějaké době celí rozmrzelí končíme.

A teď se vrátíme zpět do naší doby. Není možné vrátit zpět všechny tradice a zvyky, ale můžeme se zamyslet nad životem našich předků: jak pracovali, odpočívali a kde brali energii.

V dnešní době nás často vyčerpává hektický denní plán, náročná práce, problémy v rodině, zdravotní potíže. Probouzíme se unavení a usínáme unavení. Každý den na nás čeká spousta povinností, které musíme splnit. Přemýšlíme, jak to udělat, aby naše tělo bylo plné síly a vitality.

Všude kolem jsou dostupné informace. Dostatek pohybu, spánku, pozitivní myšlení a zdravá strava. To jsou pilíře naší vitality.

Obchody se zdravou výživou jsou plné produktů nabízejících zdraví, kde kdo něco doporučuje. Ale jak si vybrat a jak začít?

Jak tedy začít?

Nejdůležitější je používat zdravý selský rozum

Nejdůležitější je používat zdravý selský rozum, zamyslet se, jaké jsou moje možnosti, kolik mám energie a času a co moje rodina?

Důležité je začít věci měnit postupně, dát si nejprve malé cíle.

Skvělým prvním krokem může být, když vynecháme ze svého jídelníčku všechny hotové balené bagety, nejlevnější pečivo z bílé mouky a další dobroty, které nám vlastně nechutnají a jíme je jenom proto, že máme hlad a jsou po ruce.

Rozhodneme se, že se budeme stravovat co nejméně mimo domov a co nejvíce jídla si budeme připravovat sami doma. Na vaření budeme používat kvalitní suroviny a nikoli předpřipravené polotovary.

Hraška je v tomto ohledu vynikající výrobek, snoubí v sobě obé. Svými výživovými hodnotami jako je zinek, hořčík, železo, velké množství vlákniny a dalších vitamínů a minerálů patří do skupiny potravin (luštěniny), které bychom měli jíst každý den. Třebaže budeme připravovat jednoduchá jídla, budeme se při vaření s Hraškou cítit jako na hostině. Užijeme si dobrého jídla, pochutnáme si, a naše tělo získá výživnou stravu. Nikdo nebude čekat, že v podávaném jídle je luštěnina. Nabízíme dva recepty z klasické české kuchyně.

Zkuste si uvařit křenovou omáčku nebo dušené kysané zelí. Bílou mouku na zahuštění nahradíme Haškou. Postup je stejný, jak jsme zvyklí, jen zelí přidáváme nakonec.

Nejdříve si uvaříme základ z Hrašky a Mahá koření, poté vložíme kysané zelí, ale už nevaříme, jen zelí prohřejeme. Tímto postupem zachováme co nejvíce vitamínů.

To nejdůležitější na závěr

Nejdůležitější zásada!

Jednou denně zasedneme k jídlu se svou rodinou.
Posadíme se k velkému jídelnímu stolu, vypneme všechny obrazovky a telefony, uvolníme se a budeme si povídat. Je důležité nečekat až na víkend, na dovolenou, ale začít hned, a co nejvíce si užít každičký den. A týden má sedm dní.

„Neuděláš-li si dnes čas na zdraví, uděláš si ho zítra na nemoc“.
čínské přísloví

 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru