Štědrovečerní dobroty s Hraškou

Štědrovečerní dobroty s Hraškou

Na štědrý den dobře i v bříšku je

Tradiční a přece netradiční

To, co dnes vnímáme jako tradici, trvá poměrně krátkou dobu.

Dříve byla doba adventní dobou postní, byly zakázány zábavy, svatby a hodování. Štědrovečerní hostina ukončovala toto období. Dnes se většinou drží půst pouze na Štědrý den. Motivací je, že večer uvidíme zlaté prasátko.
Ještě před sto lety naši předkové slavili Vánoce jinak než my. Na Štědrý den se připravovala jídla z luštěnin, hub, nakládaného zelí, ořechů, máku a sušeného ovoce. Věřilo se, že zrnka čočky, máku či krup přivolají hojnost do rodiny po celý následující rok.
Maso se na štědrý den nepřipravovalo. Jen v bohatších rodinách nebo v oblastech kolem rybníků byla na stole i ryba.
Tradičně se podávala luštěninová polévka, kroupový kuba s houbama, jáhelníček se sušenýma švestkama a jídla s mákem.
Když se podíváme na výživnou hodnotu těchto jídel, můžeme taková jídla doporučit nejen o Vánocích, ale po celý rok.
Dnes je ve většině rodin přesně dané štědrovečerní menu. Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát, cukroví a vánočka.

Netradiční a přece tradiční

Jak můžeme ozdravit a odlehčit večeři na Štědrý den, aby všichni dostali, na co jsou zvyklí, a naše tělo bylo spokojené?
Pokud naše štědrovečerní menu bude připravené z kvalitních výživných surovin, můžeme zůstat v klidu. Naše tělo si poradí i s případným nadbytkem jídla, které je tak dobré, že ho sníme trochu více, než by bylo vhodné.
Ať už si na Štědrý den připravíte jakoukoli polévku, zkuste ji letos zahustit Hraškou namísto bílé mouky nebo škrobu.
A když ji důkladně provaříme, bude polévka lahodná a výživná.
Oceníme, že Hraška obsahuje důležitou vlákninu, neboť vláknina má příznivý vliv na střevní peristaltiku. Ti, kteří trpí zácpou, pocítí při pravidelném používání Hrašky úlevu.
Hraška má nižší glykemický index než bílá mouka, což vyvolává v našem těle na delší dobu pocit nasycení.
Hraška kromě vlákniny přinášíme tělu i antioxidanty. Hraška je také zdroj železa, hořčíku a zinku.
V naší rodině se každoročně na štědrý den vaří Čočková polévka zahuštěná Hraškou.
Do základu přidáváme trošku Mahá koření, které ulehčí našemu trávení a dodá polévce neopakovatelnou chuť.
Místo kapra si pochutnáme na smažené zelenině a sýru, samozřejmě obalované v těstíčku z Hrašky. A tradiční bramborový salát připravujeme s majonézou z Hrašky.
Možná si řeknete, že naše menu obsahuje mnoho Hrašky, ale všichni jsme spokojeni, a hlavně nám brzy vytráví a můžeme si dále pochutnávat třeba na vánočním cukroví.
Připomínám ještě recept na Houbového kubu. Tento tradiční vánoční pokrm se pomalu z našeho jídelníčku vytrácí, což je velká škoda. Kroupy jsou velmi zdravé a spojení chuti hub a česneku je vynikající. Přidali jsme ještě Mahá koření, které ulehčí trávení krup a dodá jídlu harmonickou a plnou chuť. Kubu podáváme se salátem z kyselého zelí.

Také něco sladkého, avšak zdravého!

Stejně jako houbového kubu si můžeme připravit častěji i Jáhelníček s jablky a sušenými švestkami.
Může to být hlavní jídlo, anebo dezert. Jestliže jáhly uvaříme s Hraškou, budeme mít plnohodnotné výživné jídlo.

Vánočku u našeho stolu nahrazuje Štědrovečerní koláč. Vřele jej doporučujeme, protože je to výtečný koláč upečený z vánočkového těsta v dortové formě a naplněný čtyřmi nádivkami: povidlovou, makovou, ořechovou a jablkovou nebo tvarohovou.

Pitný režim o vánocích

O Vánocích nestačí hlídat jenom to, co jíme, ale také to, co pijeme. Pitný režim ke zdravé výživě neoddělitelně patří. Samozřejmě kvalitní čistá voda je pro naše tělo tím nejlepším nápojem.
Pro změnu vyzkoušejte Vánoční nealko punč. Takový punč můžeme popíjet po celý advent i během vánočního hodování. Budete překvapeni, jak dobře se vypořádáte s případnými následky přejídání.
Suroviny:
1/2 l vody, 2 hrušky nebo jablka, 3 sušené švestky,
koření: 1 tyčinka skořice, 1 badyán, 4 hřebíčky, ½ cm zázvoru,1/4 čaj. lžičky Mahá koření,
½ l džusu, šťáva z jednoho pomeranče a med na doslazení.
Postup
Ovoce nakrájíme na malé kousky a spolu s kořením povaříme 5 minut. Pak scedíme, přidáme džus a dochutíme pomerančovou šťávou, případně dosladíme medem. Před podáváním dozdobíme plátky ovoce.
Koření si můžeme předem pomlet, pak je chuť punče výraznější a stačí menší množství koření.
Pokud chceme punč silnější, použijeme na jeho přípravu i černý čaj. Černý čaj zalijeme horkou vodou a necháme 3 minuty vyluhovat, poté scedíme a přidáme do hotového punče.

Takový punč můžeme popíjet po celý advent i během vánočního hodování. Budete překvapeni, jak dobře se vypořádáte s případnými následky přejídání.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru