Bramborový salát

Klíčové slovo: Bramborový salát, Brambory, Hraška, Hraška na zahuštování, Mahá koření, Příloha, Salát, Zdraví, Zdraví recept
Porce: 4 porce
Autor: Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškový základ na majonézu

Vařené brambory

  • 385 g Brambory očištěné
  • Kmín celý
  • Sůl

Vaření zeleniny

  • 100 g Mrkev očištěná
  • 80 g Celer očištěný
  • 80 g Petržel kořen očištěný
  • 4 g Sůl
  • 50 g Hrášek mražený
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Celý pepř

Dohotovení

  • 70 g Cibule
  • 110 g Okurek nakládaný
  • 60 g Hořčice plnotučná
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 4 g Sůl
  • 3 g Petrželová nať
  • 10 g Ocet
  • Lák okurkový

Instrukce

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec rozmixujeme do hladka.
  • Necháme vychladnout.

Vařené brambory

  • Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
  • Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na kostky.

Vařená zelenina

  • Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem do poloměkka.
  • Zeleninu nakrájíme na kostky.
  • Mražený hrášek na chvíli ponoříme do hork vody či polévky.

Dohotovení

  • Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
  • Nakládané okurky nakrájíme na malé kostky.
  • Do vychladnutého hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, nakládané okurky, zeleninu, brambory a nakrájenou petrželovou nať.
  • Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
  • Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.

Poznámky

Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákemcuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru