Bramborový salát
Ingredience
Hraškový základ na majonézu
- 90 g slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 60 g Hrašky na zahušťování
- 360 g vody Můžeme použít vývar.
- 4 g soli
Vařené brambory
- 400 g očištěných brambor
- celého kmínu
- sůl
Vaření zeleniny
- 100 g očištěné mrkve
- 80 g očištěného celeru
- 80 g očištěné kořenové petržele
- 4 g soli
- 50 g mraženého hrášku
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
Dohotovení
- 70 g cibule
- 110 g nakládaných okurek
- 60 g plnotučné hořčice
- 1 špetka mletého pepře
- 4 g soli
- 3 g petrželové natě
- 10 g octa
- okurkový lák
Instrukce
Příprava hraškové majonézy
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec rozmixujeme do hladka.
- Necháme vychladnout.
Vařené brambory
- Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
- Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na kostky.
Vařená zelenina
- Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem do poloměkka.
- Zeleninu nakrájíme na kostky.
- Mražený hrášek na chvíli ponoříme do horké vody či polévky.
Dohotovení
- Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
- Nakládané okurky nakrájíme na malé kostky.
- Do vychladl to hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, nakládané okurky. , zeleninu, brambory a nakrájenou petrželovou nať.
- Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
- Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.
Poznámky
Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákem, cuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.