Strava dětí a Hraška

Strava dětí a Hraška

Lze podávat jídla s Hraškou dětem? Jednoznačně ano.

Lze podávat jídla s Hraškou 10měsíčnímu kojenci?
Odpověď zní, jednoznačně ano.

Strava dětí a Hraška

Stále opakovanou pravdou je, že kvalitní strava malých dětí je pro jejich budoucí zdraví velmi důležitá. V pozdějším věku se ukáže, jak jsme se jako děti stravovali. Čím kvalitnější je strava v dětství, tím vyšší je naše imunita v dospělosti.

Největším vzorem pro děti je rodina. Jak jsme zvyklí jíst doma, tak budeme mít tendenci se stravovat po celý život. Nejdůležitější je, aby rodina stolovala společně a v klidu alespoň jednou za den, bez televize a mobilu.

Pro zdravý vývoj potřebují děti dostatek kvalitních bílkovin. Dnes jsou již luštěniny uznávané jako zdroj plnohodnotných rostlinných bílkovin, nedostatkových minerálních látek a vlákniny. Skutečností však je, že se jich nejí dostatečné množství. Podle stanoviska amerického ministerstva zemědělství se doporučuje sníst půl šálku (50 g) luštěnin na osobu a den, což představuje 18 kg na osobu a rok. Ve východní kuchyni je takový jídelníček běžný, na západě se však více kloníme ke konvenční stravě, kde je luštěnin málo.

Výrobek Hraška nám pomáhá jednoduše včlenit luštěniny do jídelníčku. Jedná se o hrachovou směs v několika variantách, která slouží k zahušťování jídel, obalování a na přípravu moučníků.

Hraška a zdraví

Složení Hrašky je velmi prospěšné pro zdraví dítěte a samozřejmě i dospělých strávníků.

Hraška je přirozeným zdrojem zinku, železa, hořčíku a draslíku. A je také významným zdrojem kvalitních bílkovin. Luštěniny za syrova obsahují i tzv. abiogenní látky, které nejsou vhodné pro naše tělo, ty se však odstraní správnou kulinářskou přípravou. To znamená namáčením luštěnin a jejich dostatečným provařením. Navíc je hrách, který se používá k výrobě Hrašky, odslupkovaný. Proto dobře tepelně upravená Hraška v jídle nenadýmá a je lépe stravitelná než celý hrách. Nejvíce nadýmavých látek je totiž u luštěnin právě ve slupce. Je to naopak než u obilovin, které mají ve slupce nejvíce výživných látek.

Jak říká zlaté pravidlo našich prababiček, pro zdravé trávení je zásadní mouku v kaši či polévce dobře provařit.

Pro děti je velmi vhodná především Hraška na zahušťování polévek. Hrašku je ale nutné v polévce důkladně provařit, což trvá minimálně 20 minut od začátku varu. Tato zásada platí u jakékoli mouky. Bohužel toto pravidlo, které bylo v minulosti samozřejmostí, je dnes téměř zapomenuto. Mouky se provaří jen krátce a servíruje se. Následkem je obrovská zátěž pro naše trávení.

V mnoha rodinách se používají instantní mouky a kaše, ty ale nejsou vhodné k pravidelné konzumaci, obzvláště ne pro malé děti. Můžeme si s nimi pomoci pouze když máme málo času, jako je třeba na dovolené, při cestování, rozhodně však nejsou vhodné pro každodenní vaření.

Mnoho lidí odradí to, že se Hraška dlouho vaří a například zelenina v polévce jen krátce. Obiloviny a luštěniny je třeba vařit dostatečně dlouhou dobu. Zelenina se naopak jí syrová nebo jen krátce tepelně zpracovaná.

Jak to tedy udělat?
Abychom zeleninu v polévce nevařili zbytečně dlouho, dáme si Hrašku vařit v jedné nádobě a mezitím si v jiné přichystáme zeleninu. Osmažíme cibulku spolu s Mahá kořením, nakrájenou zeleninu orestujeme pro lepší chuť, a teprve nakonec restovanou zeleninu vmícháme do uvařené Hrašky. Než se Hraška uvaří je zelenina hotová. Stejně tak postupujeme při přípravě špenátu. Mražený či čerstvý špenát přidáme až do hotové Hrašky a jen necháme přejít varem.

Pokud si připravíme větší množství hraškového základu, můžeme ho použit třeba k přípravě pomazánky.

Polévka je lahodná, jemná a sytá.

Přednosti zahušťování s Hraškou

Hraška umožňuje zdravé zahušťování polévek, omáček, šťáv a gulášů.

Není nutné připravovat jíšku, stačí Hrašku smíchat s vodou a
20 minut povařit.
Pokud je Hraška dobře provařená, pokrmy s ní zahuštěné mají lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu.
Pro svoji jemnou chuť je použití Hrašky velmi široké a univerzální, dá se s ní připravit neuvěřitelné množství pokrmů.

Kdy můžeme začít pro děti vařit jídla s Hraškou?
Hrašku začínáme používat v době, kdy je dítě převedeno z kojení na pevnou stravu a nemá alergii na hrách. Tehdy je velmi dobré Hrašku pravidelně zařazovat, hlavně při zahušťování zeleninových polévek. Stále platí pravidlo, že všechny mouky, včetně Hrašky, je třeba důkladně provařit minimálně 20 minut.

Doporučení, jak kojence postupně převézt na plnou stravu.
Je dobré postupovat velmi pomalu a postupně. Každou novou potravinu včlenit do jídelníčku samostatně, týden pozorovat reakci dítěte a pak teprve přidat další potravinu. Organizmus dítěte tak bude mít dostatek času si na novou potravinu zvyknout a dobře ji zpracovat. Tímto postupem se velmi šetří trávení dítěte a snižuje se riziko vzniku alergií. Do budoucna se staví základ silného trávení.

Chutná a výživná polévka.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru