Zahušťování s Hraškou

Zaušťování s Hraškou

eshop

V současné době se v mnohých rodinách upouští od zahušťování pokrmů. Většinou je to kvůli spěchu a hubnutí. A je to škoda, protože se tak připravujeme o mnoho lahůdek tradiční kuchyně.

V české kuchyni se tradičně podávaly zahuštěné polévky. Jsou dobrým úvodem oběda, v zimě sytivou večeří, která zahřeje. Mnoho lidí fyzicky pracujících má rádo polévku na snídani či jako přesnídávku.

Polévky se běžně zahušťují bílou moukou, ve zdravém vaření se na zahušťování používá pohanka, nejrůznější vločky či rozvařené celé obiloviny.  Předností zahušťování Hraškou je to, že je vyrobena z hrachu – z luštěniny. Má tedy jiné složení než obiloviny a dodá tělu minerálie, které v obilovinách nejsou obsaženy v takovém množství, obzvláště oproti bílé mouce.

Hraška je rovněž vhodná i na zahušťování omáček, šťáv i gulášů či špenátu. Bílou mouku nahradí v bešamelových omáčkách na zapékání pro přípravu lasagní a nákypů.  Podaří se nám vytvořit chutný a výživný pokrm a do jídelníčku dostaneme luštěniny, aniž by je na talíři někdo hledal.

Hraška je přirozeně bezlepková. Je běžné, že se na zahušťování pro bezlepkovou dietu používá pouze škrob, který zdaleka nemá takovou výživovou hodnotu jako má Hraška.

Při zahušťování s Hraškou postupujeme stejně jako při zahušťování s bílou moukou, buď si Hrašku rozmícháme ve vodě a vlijeme do vařící polévky, pak plamen stáhneme a dobře provaříme alespoň 20 minut.

Nebo připravíme jíšku z tuku a Hrašky: V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme Hrašku a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Předem si připravíme horkou vodu, či vývar a za neustálého míchání vlijeme na jíšku z Hrašky. Přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. Chceme-li mít omáčku či polévku opravdu hladkou použijeme mixér.

Správné provaření Hrašky

V kuchyni našich babiček bylo přirozené všechna jídla důkladně a pomalu provařovat. Nikoho by nenapadlo vařit polévku s jíškou 5 minut. Polévka se vařila nejméně půl hodiny.

Samozřejmě potom má jídlo i vynikající chuť a důkladným provařením se zvýší i stravitelnost pokrmu. Bohužel v současné době tuto zásadu dodržuje jen málokdo.  Pachuť syrové mouky běžný strávník nepozná, protože takové jídlo konzumuje pravidelně. Velmi trpí i naše trávení, které se zatěžuje a oslabuje.

Hraška zdůrazní tento nešvar. Když se dostatečně neprovaří jídlo zahuštěné s Hraškou, zůstane v pokrmu hrachová, mírně nahořklá chuť. Chyba však není v Hrašce, ale v nedostatečném provaření.

Hraška není stará či zkažená, jak si mnoho strávníků myslí, ale pouze neuvařená.

Že je Hraška dobře provařená, poznáme tak, že má pokrm lahodnou chuť a není cítit po hrachu.

Zkuste například cuketovou polévku se špenátem nebo žampionový krém.

Vynikající houbová chuť propojená s jemností Hrašky na zahušťování.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru