Zapečená pohanka s kysaným zelím

Ing. Eliška Škvařilová
Tento recept na zapečenou pohanku s kysaným zelím je ideální volbou pro všechny, kteří hledají zdravé, chutné a vyvážené jídlo. Pohanka, bohatá na vlákninu a minerály, je v kombinaci s kysaným zelím skutečnou lahůdkou. Mahá koření dodává tomuto pokrmu jemnou, avšak výraznou chuť, zatímco bešamel z Hrašky zajišťuje krémovou konzistenci bez nutnosti použití vajec či mouky. S tímto receptem si nejen pochutnáte, ale také uděláte něco pro své zdraví. Vyzkoušejte jej a uvidíte, jak se chutě všech ingrediencí krásně propojí do harmonického celku.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Pohanka

  • 40 g oleje
  • 90 g cibule
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 160 g pohanky
  • 320 ml vody
  • 6 g soli
  • 1 špetka majoránky

Hraška bešamel

  • 20 g oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 480 ml vývaru nebo vody
  • 3 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku

Zelí restované

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g bílé hořčice
  • 40 g oleje
  • 170 g očištěné cibule
  • 50 g očištěné mrkve
  • 7 g česneku
  • 120 g nastrouhaného uzeného tofu Můžeme nahradit uzeným sýrem.
  • 6 g sladké papriky
  • 400 g kysaného zelí
  • 40 g sójové sušeného mléka Můžeme nahradit smetanou.

Dohotovení

Instrukce
 

Pohanka

  • Na rozehřátém oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek a Mahá koření.
  • Koření krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Smícháme s propláchnutou pohankou.
  • Pohanku zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme majoránku.
  • Zvolna dusíme, až je pohanka měkká a voda vydušená.

Hraška bešamel

  • Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.

Zelí

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
  • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme nastrouhanou mrkev. Zvolna restujeme.
  • Přidáme třený česnek, sladkou papriku a nastrouhané tofu.
  • Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme kysané zelí a orestujeme.
  • Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.
  • Nakonec přidáme sušené sójové mléko, nebo smetanu a promícháme.
  • Pokud používáme sýr, přidáme ho až nakonec.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Dušené zelí, pohanku a bešamel promícháme.
  • Směs klademe na vymazaný plech.
  • Dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby při zapékání každá směs byla dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Celé koření, opražené na sucho v hrnci, dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny:  6 Sója, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Pohanka, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru