Ceriový plátek

Ceriový plátek

Ing. Eliška Škvařilová
Plátek Cerie je na povrchu opečený do zlatova a uvnitř šťavnatý. Dokonalou chuť nám pomůže vytvořit šťáva, ve které je plátek ponořen. Můžeme ho servírovat s rýží či vařenými brambory nebo s omáčkou a knedlíkem. Hodí se i na cesty s krajíčkem dobrého chleba a zeleninou.
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

  • 200 g Cerie v prášku
  • 180 g vody nebo vývaru
  • 20 ml oleje
  • 5 g česneku
  • 1/2 g Mahá koření

Instrukce
 

  • Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li těsto ve stroji dlouho, stává se postupně pevnější a tužší.
  • Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Lepší je nechat odležet přes noc v chladnu.
  • Příprava Cerie v hrnci:
    Z připraveného těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody tak, aby plaval. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a zvolna vaříme alespoň půl hodiny. Je-li knedlík silnější, prodloužíme dobu varu na 45 minut. Doba varu je delší, protože je potřeba Cerii důkladně provařit, aby byla dobře stravitelná. Uvařenou Cerii nakrájíme na plátky, kostky nebo nudličky.
  • Příprava Cerie v troubě:
    Z hotového těsta vytvarujeme plátky, které klademe vedle sebe na vymazaný plech. Zalijeme vařící vodou, přidáme sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, nať, česnek a vaříme v troubě 30 minut. Do vody můžeme přidat i kořenovou zeleninu. Získaný vývar můžeme použít při přípravě omáčky. Zapečené plátky Cerie můžeme povařit i v hrnci.
  • Porcování Cerie:
    Uvařenou Cerii krájíme dle dalšího použití na plátky, kostky či nudličky. Takto nachystanou Cerii můžeme rovnou použít rovnou na přípravu dalšího pokrmu. Pokud nám uvařená Cerie zbyde můžeme ji uchovat v lednici či mrážáku.
  • Ochucení Cerie:
    Podle tipu pokrmu uvařenou Cerii dochutíme.
    Naporcovanou Ceriii nejdříve ze všech stran osmahneme na oleji a poté zalijeme jednou z připravených omáček.
  • Opečení Cerie vytvoří na povrchu nasákavý povrch, který po ponoření do omáčky nasaje do sebe chuť.
  • Omáčka základní česneková:
    Použijeme sójovou omáčku, vývar a třený česnek.
    Sojovou omáčku naředíme vývarem, tak aby byla přiměřeně slaná a přidáme třený česnek.
    Všechny suroviny smícháme a promícháme s opečenou Cerií.
    Omáčka zázvorová:
    Použijeme sójovou omáčku, vývar a čerstvý strouhaný zázvor.
    Zázvor nastrouháme na jemno, smícháme se sojovou omáčkou a vývarem. Omáčku promícháme s opečenou Cerií.
    Omáčka s oreganem nebo bazalkou:
    Použijeme olej , Mahá koření, třený česnek, sladkou papriku, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano.
    Na oleji krátce zpěníme Mahá koření a třený česnek, po chvíli přidáme sladkou papriku. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Přidáme rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano. Vše necháme krátce přejít varem.
    Omáčku promícháme s opečenou Cerii.

Poznámky

Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru