Kuličky z Cerie ve smetanové omáčce
Kuličky z Cerie jsou měkké a šťavnaté. Pokud je budete podávat s krémovou smetanovou omáčkou, určitě uspějete.Ceriové kuličky jsou vegetariánská varianta kuliček masových. Právě omáčka dodá celému jídlu onu unikátní chuť a navíc při zahuštění Hraškou dodá i vysokou výživnou hodnotu.
Ingredience
Ceriové kuličky
- 100 g Ceria prášku
- 100 g měkkého chleba či housky bez kůrek
- 20 g oleje
- 100 g cibule
- 5 g česneku
- špetka Mahá koření
- 2 g soli
- 100 ml vody či vývaru
Smetanová omáčka
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 85 g očištěné cibule
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 8 g cukru
- 12 g plnotučné hořčice
- 40 g Hrašky na zahušťování
- 500 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- bobkový list
- nové koření
- špetka tymiánu
- 4 ml citronové šťávy /octa
- 50 g sušeného sójového mléka sušené sójové mléko můžeme nahradit smetanou
Instrukce
Ceriové kuličky
- Měkký chleb bez kůrky nebo rohlík rozdrobíme na malé kousky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
- Na oleji dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme třený česnek, mletý pepř, Mahá koření a krátce orestujeme.
- Malé kousky chleba smícháme s orestovanou cibulí, vodou, osolíme a promícháme.
- Přidáme ceriový prášek a opět promícháme. Můžeme použít i kuchyňský robot, ale nemícháme zbytečně dlouho, neboť pak jsou kuličky příliš tuhé.
- Z těsta vytvarujeme kuličky, klademe na vymazaný plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 30 minut při teplotě 180°C. Kuličky můžeme rovněž ze všech stran opéci na pánvi.
- Upečené kuličky dáme do vývaru a vaříme ještě 30 minut, až jsou důkladně provařené.Doba varu záleží na velikosti kuliček a je obdobná jako u masa, protože Cerie je vyrobená z pšeničné bílkoviny.
Příprava omáčky
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
- Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr, plnotučnou hořčici a vše krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme citronovou šťávu, sójové mléko nebo smetanu a rozmixujeme omáčku do hladka.
Způsob podávání
- Na talíři klademe kuličky z Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť.
- Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, vařenými brambory nebo rýží.
Poznámky
ODKAZ NA RECEPT NA PŘÍPRAVU UVAŘENÉ CERIE:
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 9 Celer, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.