Kuličky z Cerie ve smetanové omáčce

Ing. Eliška Škvařilová
Kuličky z Cerie jsou měkké a šťavnaté. Podávané s krémovou smetanovou omáčkou, je jídlo, se kterým určitě uspějete.
Ceriové kuličky jsou vegetariánská varianta kuliček masových.
Právě omáčka dodá celému jídlu onu unikátní chuť a navíc při zahuštění Hraškou dodá i vysokou výživnou hodnotu.
Kuchyně Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Ceriové kuličky

  • 100 g Ceria prášku
  • 100 g měkkého chleba či housky bez kůrek
  • 20 g oleje
  • 100 g cibule
  • 5 g česneku
  • špetka Mahá koření
  • 2 g soli
  • 100 ml vody či vývaru

Smetanová omáčka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 85 g očištěné cibule
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 5 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 8 g cukru
  • 12 g plnotučné hořčice
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • bobkový list
  • nové koření
  • špetka tymiánu
  • 4 ml citronové šťávy /octa
  • 50 g sušeného sójového mléka sušené sójové mléko můžeme nahradit smetanou

Instrukce
 

Ceriové kuličky

  • Měkký chleb bez kůrky nebo rohlík rozdrobíme na malé kousky.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
  • Na oleji dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme třený česnek, mletý pepř, Mahá koření a krátce orestujeme.
  • Malé kousky chleba smícháme s orestovanou cibulí, vodou, osolíme a promícháme.
  • Přidáme ceriový prášek a opět promícháme. Můžeme použít i kuchyňský robot, ale nemícháme zbytečně dlouho, neboť pak jsou kuličky příliš tuhé.
  • Z těsta vytvarujeme kuličky, klademe na vymazaný plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 30 minut při teplotě 180°C. Kuličky můžeme rovněž ze všech stran opéci na pánvi.
  • Upečené kuličky dáme do vývaru a vaříme ještě 30 minut, až jsou důkladně provařené.
    Doba varu záleží na velikosti kuliček a je obdobná jako u masa, protože Cerie je vyrobená z pšeničné bílkoviny.

Příprava omáčky

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
  • Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr, plnotučnou hořčici a vše krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme citronovou šťávu, sójové mléko nebo smetanu a rozmixujeme omáčku do hladka.

Způsob podávání

  • Na talíři klademe kuličky z Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť.
  • Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, vařenými brambory nebo rýží.

Poznámky

ODKAZ NA RECEPT NA PŘÍPRAVU UVAŘENÉ CERIE:
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 9 Celer, 10 Hořčice.
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Rajská omáčka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru