Pomazánka z dušeného celeru a mrkve
Celer a mrkev jsou velmi zdravé zeleniny, které obsahují řadu prospěšných minerálů a vitamínů, proto stojí je konzumovat, co nejčastěji. Celerové pomazánky se připravují nejčastěji s majonézou či sýrem, ta naše je připravena s vyšlehaným hráškovým základem, a tím docílíme její jemnosti a vysoké výživové hodnoty. Dušený nebo pečený celer oproti syrovému dodá pomazánce na jemnosti.
Ingredience
Hraškové máslo
- 100 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar.
- sůl
Příprava zeleniny
- 50 ml oleje
- 60 g cibule
- 80 g celeru
- 160 g mrkve
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaného okurku
- 25 g plnotučné hořčice
- jarní cibulka
- citronová šťáva podle chuti
Instrukce
Hraškové máslo
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.
Příprava zeleniny
- Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji do zlatova.
- Přidáme nadrobno nastrouhaný celer, mrkev a sůl. Dusíme doměkka.
- Necháme vychladnout.
Dokončení pomazánky
- Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a vmícháme i s podušenou zeleninou a hořčicí do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dochutíme citronovou šťávou.
Poznámky
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.