Badyánová pěna
Kroupy jsou neuvěřitelně zdravé. Byly běžnou součástí jídelníčku našich prababiček. Přidávaly se do jídelníčku římských gladiátorů i dělníků při stavění pyramid. Dnes se opět učíme s nimi vařit. Chuť krup vynikne, když je důkladně a pomalu povaříme. Hraška Vanilka vnese do pěny dávku bílkovin, a tak budeme mít plnohodnotné jídlo.
Ingredience
- 150 g krup
- 1000 ml vody Voda a sušené sójové mléko se dá nahradit kravským či jiným mlékem.
- 1 špetka soli
- 120 g sušeného sójového mléka
- 80 g Hrašky Vanilka
- 120 g třtinového cukru
- 0,5 g mletého badyánu
- 80 g kokosového nebo slunečnicového oleje
Instrukce
- Kroupy přes noc namočíme do studené vody.
- Ráno vodu slijeme a kroupy uvaříme v čisté vodě doměkka spolu s tukem a solí.
- Vaříme pomalu 90 min.
- Sušené sójové mléko, cukr, Hrašku Vanilka a badyán promícháme do směsi.
- Směs smícháme s kroupami a dobře promícháme.
- Za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Podle potřeby do krup přidáváme vodu, tak aby mohly dobře rozvařit.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec kaši rozmixujeme na nadýchanou pěnu.
Poznámky
Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka? Hraška Vanilka dodá do jídla sytivost a výživnost. Podaří se nám do jídla zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidám hrách.
Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.