Jáhlová kaše

Jáhlová kaše

Ing. Eliška Škvařilová
Dobře provařená jáhlová kaše s Hraškou je lahodná a sytá.
Tajemství lahodných kaší je ukryto v dlouhém a pomalém vaření.
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

  • 140 g jáhel
  • 1200 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
  • 120 g sušeného sójového mléka
  • 80 g Hrašky Vanilka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 80 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 20 g rozinek

Instrukce
 

Příprava jáhly

  • Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme.

Jáhlová kaše

  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl dobře promícháme.
  • Jáhly zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme tuk a přivedeme k varu.
  • Jáhly zvolna vaříme, až jsou poloměkká.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl) a dobře promícháme.
  • Tímto postupem se Hraška dobře rozmíchá a nevytvoří se žmolky.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit kaši zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Hotová kaše je lahodná, není cítit po hrachu a jáhly jsou rozvařené.

Servírování

  • Kaši můžeme servírovat s čerstvým ovocem, marmeládami, kompoty, oříšky a dalšími dobrotami.

Poznámky

Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Kaši vaříme spolu s cukrem a tukem, získáme lahodnější chuť a spotřebujeme méně cukru a tuku, než bychom spotřebovali při posypání kaše cukrem a zalitím tukem přímo.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka?
Hraška Vanilka dodá do jídla sytivost a výživnost. Podaří se nám do jídla zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidám hrách.
Alergeny: 6 Sója
Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Jablka, Jáhly, Kaše, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru