Štědrovečerní koláč

Sváteční koláč (štědrovečerní)

Ing. Eliška Škvařilová
Porce 1 koláč
Kalorií

Ingredience
  

  • 16 g sušeného droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 300 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
  • 50 g sušeného sójového mléka
  • 280 g hrubé mouky
  • 280 g celozrnné mouky
  • 8 g Hrašky Vanilka
  • 2 g soli
  • 8 g citronové kůry z bio citronu
  • 40 ml slunečnicového oleje

Náplň maková

  • 80 g máku
  • 20 g Hrašky Vanilka
  • 50 g cukru
  • skořice
  • badyán
  • hřebíček
  • 330 ml vody
  • 1 špetka soli

Náplň povidlová

  • 140 g povidel
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka hřebíčku

Náplň ořechová

  • 120 g ořechů
  • 6 g cukru
  • 70 ml vody nebo mléka

Náplň jablečná

  • 500 g jablek
  • 50 g rozinek
  • skořice

Náplň tvarohová

  • 250 g tvarohu
  • 50 g cukru
  • 10 g vanilkového pudingu
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 špetka soli

Instrukce
 

  • Postup:
  • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
  • Na pečení koláče si připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem, aby se koláč dobře vyklopil a vysypeme sekanými ořechy. Místo formy můžeme použít i keramickou mísu, nádobu z varného skla či pekáček přiměřené velikosti.
  • Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát o tloušťce 2 cm a podle dortové formy vykrojíme 5 kulatých placek. Placky neděláme silnější, protože by překryly chuť nádivek.
  • Do vymazané formy vložíme vykrojenou placku, potřeme nádivkou, pak položíme další placku a opět potřeme nádivkou. Tak pokračujeme, až prostřídáme všechny nádivky, nakonec překryjeme poslední plackou. Forma by měla být naplněná maximálně do dvou třetin, protože těsto nakyne a přetékalo by z formy.
  • Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a koláč zvolna dopékáme.
  • Propečení koláče kontrolujeme vpíchnutím špejle. Zůstane-li špejle suchá, beze zbytku těsta, koláč je hotov.

Příprava nádivek

  • Maková nádivka
  • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
  • Mák pomeleme a promícháme.
  • Rozpustíme kokosový olej.
  • Knedlík na talíři posypeme mákem a přelijeme rozpuštěným kokosovým olejem.

Náplň maková

  • Mák pomeleme.
  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl smícháme dohromady.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme mletý mák a krátce povaříme.
  • Dochutíme citrónovou šťávou.
  • Nádivku necháme vychladnout.

Náplň povidlová

  • Ingredience smícháme dohromady. jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.

Náplň ořechová

  • Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.

Náplň jablečná

  • Jablka nastrouháme, smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

Náplň tvarohová

  • Všechny suroviny smícháme dohromady.

Poznámky

Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Zdravější příprava makové nádivky je, povaříme-li mletý mák s Hraškou vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Klíčové slovo Hraška Vanilka, Jablka, Kynuté, Mák, Povidla, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru