Wellness salát

Wellness salát

Ing. Eliška Škvařilová
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Hraškový základ na majonézu

  • 90 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 60 g Hrašky na zahušťování
  • 360 g vody Můžeme použít vývar
  • 4 g soli

Vaření zeleniny

  • 100 g očištěné mrkve
  • 470 g očištěného celeru
  • 80 g očištěného kořene petržele
  • 4 g soli
  • 50 g mraženého hrášku
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř

Dohotovení

  • 70 g cibule
  • 110 g nakládaného okurku
  • 60 g plnotučné hořčice
  • 1 špetka mletého pepře
  • 4 g soli
  • 3 g petrželové natě
  • 10 g octa
  • okurkový lák

Instrukce
 

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec rozmixujeme do hladka.
  • Necháme vychladnout.

Vařená zelenina

  • Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem do poloměkka.
  • Zeleninu nakrájíme na kostky.
  • Mražený hrášek na chvíli ponoříme do horké vody či polévky.

Dohotovení

  • Drobně nakrájenou cibuli zakapeme trochou oleje.
  • Nakládané okurky nakrájíme na malé kostky.
  • Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, připravenou cibuli, nakládané okurky, zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
  • Podle potřeby dochutíme octem a okurkovým lákem.
  • Necháme alespoň hodinu odležet v chladnu.

Poznámky

Tento salát doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákemcuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Bramborový salát, Celer, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Příloha, Salát, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru