Gratinované – zapečené brambory s cuketou

Ing Eliška Škvařilová
Brambory, které budete milovat. Recept je rychle připravený. Smícháme plátky syrových brambor a cukety, s Hraškou a kořením a dáme zapéci.
Brambory a cuketa jsou spojené hustou smetanovou omáčkou z Hrašky, která voní po tymiánu. Cuketa vnáší do pokrmu svěžest a šťavnatost. A povrch zdobí křupavá kůrka.
Při zapékání můžeme vynechat sýr, ale i tak budou brambory chutnat skvěle.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

  • 1000 g očištěných brambor
  • 500 g cukety
  • 20 ml olivového oleje
  • 200 g cibule
  • 20 g česneku
  • 4 g Mahá koření
  • špetka mletého černého pepře
  • šťáva z jednoho citronu
  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 2 g kurkumy
  • tymián
  • 500 ml vody
  • 100 g sušeného sójového mléka Sušené sójové mléko a vodu nahradíme jakýmkoli mlékem či smetanou.
  • 200 g sýru eidam nebo uzeného tofu
  • nať mladé cibulky

Instrukce
 

  • Oloupané brambory a cuketu nakrájíme na tenké plátky.
  • Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme třený česnek, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
  • Smícháme mléko přidáme Hrašku, kurkumu, mletý pepř, tymián, citronovou šťávu, nastrouhaný sýr a vše dobře promícháme. Pro vegany použijeme vodu, sušené sojové mléko a nastrouhané tofu.
  • Tofu bude chutnější, když ho orestujeme spolu s cibulí.
  • Na vymazaný plech naklademe na plátky nakrájené brambory a cuketu a zalijeme připravenou směsí.
  • Vložíme do trouby, předehřáté na 160 – 180 °C a pečeme, až jsou brambory měkké, asi 50 až 60 minut. Čas záleží na výšce zapékané vrstvy.

Servírování

  • Na talíři posypeme brambory drobně nakrájenou petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem a jogurtovým dresinkem.

Poznámky

  • Podle sezóny můžeme použít jakoukoli zeleninu.
  • Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Alergeny:  7 mléko, 10 Hořčice
Klíčové slovo Cuketa, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru