Užijte si květák

Užijte si květák

Neobvykle zdravá a mnohostranná zelenina

Úprava květáku

Základní informace o přínosu této skvělé zeleniny

Květák byl dříve jen letní zeleninou, v poslední době si ho ale můžeme dopřát po celý rok. Je to velmi oblíbená zelenina, dokonce jej mají rádi i děti.
Květák má nízký obsah kalorií (25 kcal/100 g), a vysoký obsah vlákniny. Proto nás nasytí na dlouhou dobu. Květák je tedy velmi vhodný pro ty, kteří chtějí zhubnout.
Je bohatý na vitamíny a minerály – vitamín C, vitamín K, kyselinu listovou a také draslík, vápník a hořčík.
Využití v kuchyni
Při koupi květáku dbáme, aby měl pevnou bílou hlávku bez otlaků a listy by neměly být zvadlé. Tmavě zelené vnější listy vyhodíme, ale světlejší vnitřní listy můžeme použít.
Květák má jemnou chuť a je jednoduchý na přípravu. Dají se s ním vykouzlit mnohá velmi chutná jídla.
Příprava květáku
Z květáku odstraníme vnější listy. Rozeberte jej na malé růžičky a namočíme na 15 minut do slané vody. Tím vyženeme případný hmyz, který se uvnitř květáku často skrývá.
Květák konzumujeme jak syrový v zeleninových salátech, můžeme ho rovněž nakládat.
Nejčastěji ho připravujeme ve vodě nebo v páře.
Růžičky květáku krátce povaříme v odkryté nádobě v osolené vodě, aby se pod pokličkou nehromadily zapáchající sirné složky. Ty by mohly mít vliv na chuť květáku.
Květák lze také vařit celý v tlakovém hrnci. Nebo jej můžeme péct v troubě na plechu. Pečený květák má výbornou chuť.
Uvařený či upečený květák máme nachystaný k přípravě dalších receptů.
Vařený květák politý máslem a posypaný osmahnutou strouhankou je nejběžnější úpravou.
Velmi oblíbená je Květáková polévka, ta naše je zahuštěná Hraškou.
Polévka je smetanově hladká a výživná.

Jemná a krémová mňamka.

Recepty s květákem

Vařený, pečený či smažený – vždy výborný

Pečený květák s paprikovou omáčkou. Tradiční jídlo, ze kterého udělá pečený květák gastronomický zážitek.
Květákový nákyp zapečený se sýrovou omáčkou je pokrm pro gurmány. Jak se objeví na stole, hned se po něm zapráší. Tradiční bešamelová omáčka se běžně připravuje z bílé mouky, my jsme ji připravili z Hrašky a opět nás přesvědčí, že Hraška má svoje místo v našem jídelníčku.
Květákový mozeček je jídlo, které se běžně připravuje s vajíčky.
My jsme vajíčka nahradili hraškovým bešamelem. Důležitá je dozlatova osmahnutá cibulka, a pokud chceme pokrm sytější, můžeme hotové jídlo posypat strouhaným sýrem nebo uzeným tofu.
Květákové placičky jsou vždy po ruce, když nevíme, co vařit. S bramborami a zeleninovým salátem tak připravíme rychlou večeři. Nebo je můžeme jíst i za studena jako svačinu.
Dozlatova osmažený květák milují děti i dospělí. Je to oblíbená pochoutka. Oproti klasickému trojobalu je obalování v těstíčku z Hrašky rychlé a ušetří vám spoustu času.

Italská specialita v hraškovém hávu.

Pečený květák s paprikovou omáčkou
Omáčky a šťávy Zeleninová jídla

Pečený květák s paprikovou omáčkou

2
Oblíbená papriková omáčka a pečený květák je opravdu lahodná kombinace.
Obalovaný květák a brokolice
Smažené

Obalovaný květák a brokolice

4
Obalování v těstíčku z Hrašky je mnohem rychlejší než v klasickém trojobalu. Stačí jednotlivé kousky
Květákový mozeček
Zeleninová jídla

Květákový mozeček

0
Květákové placičky
Smažené

Květákové placičky

0
Křupavé a chutné i bez vajec a mouky. Skvělý tip na rychlou večeři nebo svačinku
Květáková polévka
Polévky

Květáková polévka

0
Polévka je chutnější z pečeného květáku.
Květák po toskánsku
Zapékané

Květák po toskánsku

0
Italskou chuť zajistí sušená rajčata a červená cibule.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru