Nakládané zelí
Nakládané zelí
V každé rodině bylo tradicí na podzim naložit bečku zelí a navařit spoustu povidel, aby tato zásoba stačila až do jara.
Kysané zelí po celou zimu
Kysané zelí by mělo být součástí našeho jídelníčku po celou zimu.
Kapitán James Cook, britský mořeplavec z 18. století, byl oceněn britskou Královskou společností za úspěšný boj s kurdějemi, když jeho posádky pojídaly při plavbě kolem světa obrovské množství kysaného zelí.
Přestože naši předci neměli k dispozici vědecké výzkumy, věděli, že kysané zelí bude chránit jejich zdraví po celou zimu. Kvašení nás vede k úctě ke všem mikroorganismům a neviditelným bakteriím, které se starají o naše zdravá střeva, zlepšují naše zažívání a krevní oběh. Dále stimulují imunitní systém, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají nám i snadněji hubnout a udržovat si správnou váhu.
Kysané zelí by mělo být součástí našeho jídelníčku po celou zimu. Doporučuje se konzumovat jednu kompotovou misku denně.
Recepty s kysaným zelím
Salát z kysaného zelí
Salát z kysaného zelí podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale i na svačinku s topinkou z kvalitního chleba, lehce potřenou česnekem. Chuť zelného salátu zjemníme přidáním Mahá oleje.
Snadno si připravíme různé varianty zelného salátu: s mrkví, čerstvě nakrájenou cibulí či pórkem, s jablkem, s červenou řepou či s paprikou.
Salát z kysaného zelí se hodí i ke smaženým jídlům, usnadní nám jejich trávení.
Brambořáčky s kysaným zelím
Oblíbeným jídlem na Valašsku byla pohanka s kysaným zelím anebo lepenice, což jsou šťouchané brambory s kysaným zelím. Slovenské halušky s kysaným zelím či bramboráčky s kysaným zelím byly na stole téměř denně.
Inspirujte se našimi předky a námořníky a také si některé z uvedených jídel během zimních dnů dopřejte.