Náhrada masa ne jen v postním období
Luštěniny byly během postního období nepostradatelnou součástí jídelníčku – nahrazovaly maso, mléko i tvaroh a díky vysokému obsahu bílkovin se jim často přezdívalo „maso chudých“. Na talíři se objevovaly téměř denně a lidé si díky nim udržovali zdravější a jednodušší stravu. Postní období totiž nebylo jen o odříkání, ale celkově o snížení spotřeby masa a návratu k lehčím a výživnějším jídlům. Tato tradice, zaměřená na očistu těla i mysli, má co nabídnout i dnes – právě jaro je obdobím, kdy se stále více lidí snaží jíst zdravěji, odlehčit svému trávení a dodat tělu potřebné živiny.
Přestože se k luštěninám pomalu vracíme, jejich obliba roste jen zvolna. Možná proto, že mnozí nevědí, jak je jednoduše a chutně připravit. Pokud i vy hledáte inspiraci, nahlédněte do článku „Nedoceněné luštěniny v našem životě“, kde najdete tipy, jak si k této tradiční potravině najít cestu. Správně připravené luštěniny totiž nejen skvěle chutnají, ale také méně nadýmají a mohou se stát základem moderního, lehkého a zdravého jídelníčku.
Naše řešení, jak odlehčit stravu a mít v jídle dostatek bílkovin a živin
Vyzkoušejte něco nového
Postní období je skvělou příležitostí k tomu vyzkoušet něco nového a zařadit do jídelníčku více bezmasých pokrmů. S Hraškou a Cerii zjistíte, že vaření bez masa může být nejen jednoduché, neuvěřitelně chutné a hlavně si můžete pochutnat na svém oblíbeném jídle ve zdravější variantě. Inspirujte se našimi recepty a přesvědčte se, že zdravá a zároveň lahodná jídla nejsou žádné kouzlo. Pusťte se do toho a objevte nové možnosti pro svou kuchyni!
Inspirace na chutná jídla, kde jsou v hlavní roli luštěniny.
Jednoduché zařazení luštěnin do jídelníčku díky Hrašce
Cerie – obdoba seitanu, kterou si zamilujete
Pokud vás zajímá téma postní období a tradice spojené s jídlem v tomto období, tak se určitě podívejte na článek „Strava v čase předvelikonočním“.