Selská hrachová polévka se zeleninou

Ing. Eliška Škvařilová
Takovou hrachovou polévku jste ještě rozhodně neměli. Je plná chutí a aby si ji užilo i vaše bříško, tak jsme do ní přidali naše Mahá koření, které kromě dobré chuti, pomůže i trávení.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Hrách – namáčení

  • 60 g hrachu
  • voda

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 40 g očištěné mrkve
  • 30 g očištěného celeru
  • 65 g očištěných brambor
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 10 g mleté sladké papriky
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 900 ml vývaru nebo vody
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • 8 g soli
  • 8 ml citronové šťávy nebo octa
  • 1 špetka majoránky

Instrukce
 

Hrách – namočení

  • Hrách přebereme a namočíme přes noc.
  • Ráno vodu slijeme.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, sladkou papriku a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, celer a brambory a ještě chvíli restujeme.. Polévka tak získá na dobré chuti.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, přidáme namočený a scezený hrách, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hrách měkký.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit polévku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu polévku osolíme, přidáme ocet a majoránku.
  • Vyndáme bobkový list a nové koření.
  • Polévku solíme až nakonec, protože hrách vaříme v polévce a spolu se solí by se hrách neuvařil.

Poznámky

Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny:  9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hrách, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Website | + posts

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru