Kulajda

Kulajda

Ing. Eliška Škvařilová
Houby, kopr a brambory to je klasická kulajda. Naše polévka je zahuštěná Hraškou. Kromě krémové hustoty a lahodné chuti nás okouzlí i vysokou výživnou hodnotou. A tak se tato oblíbená polévka bezesporu posune ve vašem jídelníčku na významné místo.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

  • 200 g lesních hub či žampionů
  • 1 g celého kmínu
  • 20 ml oleje nebo másla
  • 80 g očištěné cibule
  • 130 g očištěných brambor
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • bobkový list
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • sůl
  • 4 g octu / citronové šťávy podle chuti
  • 60 g sójové mléko sušené podle chuti nahradíme jakýmkoli mlékem či smetanou
  • 30 g čerstvého kopru

Instrukce
 

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme MAHÁ koření, mletý pepř, nakrájené brambory, nakrájené houby a vše krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a nadrobno nakrájený kopr.
  • Houby si můžeme podusit zvlášť na másle a vkládat je do hotové polévky.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 sójové boby, 10 hořčice
Klíčové slovo Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Kopr, Kulajda, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Taxonomie není k dispozici.

Autor čerpá nejen z vědeckých poznatků, ale především z vlastní praxe. Již třicet roků žije dle zásad výživy podporující zdraví a s celou rodinou jsou zaměřeni na vegetariánský způsob stravování. Jaroslav Škvařil je lektorem odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů. Od roku 1990 se podílí na vymezení pojmu Ochranná strava a je autorem srovnávací teorie: Stupně stravovací úrovně a Stupně aktivní životosprávy.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru